Reissulta odotettavissa: Japanin tuliaiset

Matkaspeksailu käy kuumana ja mitäpä sitä ihminen muuta etukäteen miettisi kuin tuliaishankintoja. Siis sitä mitä aikoo reissusta ostaa itselleen kotiin tuliaiseksi.

Japanilaiset hoitavat tuliaisten hankkimisen paljon fiksummin. Tuliaisia pitää tuoda, vaikka kävisi lyhyellä kotimaan työmatkalla, kotimaiseen malliin käännettynä esimerkiksi päiväreissu Helsinki-Turku junalla edestakaisin. Koska oma poissaolo luonnollisesti rasittaa muuta työyhteisöä (vaikka matkustaminen olisi osa työtäsi, tietysti…), pitää ennen lähtöään pahoitella, että aiheuttaa muille ylimääräistä vaivaa – ja sama tietysti palatessa: anteeksi kun jouduitte tsemppaamaan enemmän, kun vaivasin teitä matkustamalla päiväksi Turkuun! Lomiahan ei juuri Japanissa ole, joten sellainen case on lähinnä hypoteettinen 😑Pahoittelujen lisäksi pitää olla tuomisina tuliaisia. Japanissa tuliaisten hankkiminen on tehty helpoksi: jokaisella vähänkään isommalla juna-asemalla on erikseen kauppoja, jotka myyvät tuliaisia (omiyage). 

Tässä mocheja myynnissä. Kuva on täältä, jutussa lisää omiyage-kulttuurista.

Tyypillisesti tuliaiskaupasta ostetaan moshi-palluroita. Moshit ovat hienoon lahjapakkaukseen käärittyjä täytettyjä riisivätkylöitä, joita on runsaasti eri tyyppisiä (lisää moshien monimuotoisuudesta täällä), joista daifukut ovat yleisimmin tuliaiskaupoissa myynnissä. Mochien tuotantoprosessi menee (virtaviivaistaen ja yksinkertaistaen) niin, että riisiä ja vettä yhdistetään ja muodostuu taikina, jota hakataan puukepeillä, jotta muodostuu riittävä sitko. Taikinasta leivotaan palloja tai muun muotoisia mosheja. Moshi-pallura täytetään punapaputahnalla (anko), jota sitten täydennetään paikallisella ja/tai sesongin herkulla, mitä se milloinkin sattuu olemaan: mansikkaa, yuzua, sakura-makua… Lopuksi mochit päällystetään maissi- tai perunatärkkelyksellä, jotta ne eivät tarttuisi toisiinsa (tai syöjän sormiin loppuelämäksi). 

Daifukumochi tarkoittaa ”suurta onnea” ja ne ovat yleensä n. 3 cm halkaisijaltaan. Moshit on yleensä pakattu pieniin 8 kpl tai isompiin 12, 20 jnekappaleen laatikoihin, jotka ovat kauniista paketoituja. Tällainen pitäisi siis tuoda sijaiskärsijöille eli kollegoille – on muuten tärkeää, palatessaan tuo juurikin vierailualueen erikoisuuksia: Japanissahan eri alueilla ja kaupungeilla on omat makunsa, joista ne ovat tunnettuja. Herää kysymys, miksei Turku voisi profiloitua esimerkiksi mansikan ja Tampere puolukan maulla? Sitäkin nimittäin olen miettinyt, että olisi kiinnostavaa selvittää, olisiko Suomi-mocheille kysyntää Helsinki-Vantaan lentokentällä. Jos olisi Suomi-mocheja, niin minkä makuisia ne olisivat? Mansikan? Puolukan? Mustikan? Lakan? Koivun? Mämmin? Luulen, että mausta riippumatta japanilaiset veisivät niitä tuliaisina suvulle ja kollegoille, koska en jaksa uskoaettä mochin maulla on niin paljon väliä. Kyse on kai enemmän etiketin noudattamisesta, eli sen osoittamisesta, että ymmärsi vaikeuttavansa muiden elämää, kun kehtasi poistua työpaikalta ja ymmärtää vielä pahoitella aiheutunutta vaivaa. Mochien maailma on todella kiinnostava, vaikka ensireaktioni olikin ällötys. Sitten voitti uteliaisuus ja lopulta niistä oppii tykkäämään, ja sitten jopa niitä kaipaamaan. 😄

Shinkansen-junalla reissatessa yksi (monista) hyvistä hetkistä on saapua uuteen kaupunkiin ja juna-aseman kaupassa tarkastaa, mikä on paikallinen mochi-maku. Toki turistikaupassa tulee selväksi myös paikallinen maskotti. Jokaisella (yhtään isommalla paikalla) on oma maskottihahmo – myös yrityksillä, alueilla tai tapahtumilla saattaa olla oma hahmonsa. Suomalaisille ehkä tuttua on entisaikojen olympiakisamaskotit – Japanissa tosiaan tämä maailma on edelleen alive and kicking, siis joka kaupungissa, tapahtumassa jne…. Vuosittain äänestetään paras maskotti ja vuonna 2018 voitti Kaparu-niminen maskotti Shiki-kaupungista. Kaparu sai 890 000 ääntä ja yhteensä kolme parasta saivat 2,5 miljoonaa ääntä – joten ei mikään pikkujuttu tämä maskottikisa! Viime vuoden kisassa tosin oli yllätyskäänne, kun Yokkaichin kaupungin työntekijät ryhtyivät vilpillä äänestämään oman kylän poikaa, eli Konyudo-kun –maskottia. Täällä lisää siitä mitä äänestyksessä tapahtui.

Vuoden 2018 top 3. Keskellä Kaparu ja vasemmassa reunassa Konuyudo-san. Kuva on täältä, juttukin kannattaa lukea.

Draama ei loppunut viime vuoteen, vaan maskotit aiheuttavat sitä edelleen: Helsingin Sanomat julkaisi juuri jutun, jossa Susaki-nimisen paikkakunnan maskotti on ryhtynyt hirvityksiin, kuten pesäpallomailalla uhkailuun ja autojen kaatamiseen. Sen lisäksi tämä häirikkö-Chiitan julkaisee touhuistaan videoita nettiin! Voin vain kuvitella, miten paljon järkytystä tällainen toiminta Japanissa aiheuttaa. No, totuus on kuitenkin, että joku on keksinyt esiintyä Chiitan-saukkomaskottina ja ihmiset ovat sekoittaneet sen Susakin omaan saukko-maskottiin, joka on ihan toisen niminen. Saukko kuin saukko?

Chiitanin kuva on Mondo Mascots:n. Tuo Chiitanin kilpikonnahattu! 😻

Jäin pohtimaan tuota Chiitanin nimeä: japanin kielessähän käytetään paljon englannista lainattuja sanoja, jotka muokataan omaan suuhun/kieleen sopivaksi, klassisia esimerkkejä ovat esim. nekkutai (neck tie), pinku (pink), pasokon (personal computer), terebi (television) jne.

Mahtaisiko Chiitanin kehittäjällä ollut ollut mielessään sana cheat, se nimittäisin taipuisi sanaksi chiito, ja kun perään lisää ’san’ (henkilön nimen perään lisättävä sana) ja kun vielä tunnustetaan japanilaisten halu lyhentää englannin sanat, niin chiito + san = chiitan. Vakuuttavaa spekulaatiota, eikö? Ihan itse keksin. 🤓

Maskoteista vielä: minulle tutuin on Kumamoton kaupungin Kumamon-karhu, joka on vuoden 2010 voittonsa jälkeen jäänyt japanilaisten ikisuosikiksi – Kumamon-tavaraa saa kaupungista kuin kaupungista! Toinen mieleen jäänyt on Tottori-kaupungin (tjeu: Tottorin hiekkadyynit, hieno paikka!) Toripy-maskotti, joka näyttää linnun ja nashi-päärynän risteytykseltä. No maskoteista joskus enemmän lisää, jatketaan tuliaisten pariin!

 

Tee

Japanista kannattaa ostaa hyvää teetä, etenkin jos liikkuu Kyotossa ja/tai lähistöllä sijaitsevassa Ujin kaupungissa, joka on (mielestäni maailman) laadukkaimman teen mekka. Ujin teetä myydään Kyotossa teeliikkeissä, joten sitä on helppo löytää. Kävin kerran Ujissa ihan varta vasten teetä ostamassa – ja toki vierailin myös Byodoin -temppelissä, joka on erittäin suosittu ja varmaan kaikkien muiden syy tulla Ujiin. 😊

Byodoinin kuva Wikipediasta, lue sieltä lisää!

Teen ostamisesta tekee hankalan se, että en osaa tarpeeksi japania keskustellakseni teen hienouksista paikallisella kielellä (kun se ei suomeksikaan ole ihan helppoa), mutta ainakin viime kerralla osuin kultasuoneen ja toin pari pussillista teetä kotiin. Omaan makuuni sopii aromaattinen sencha, mutta vähemmän vihreän ruohon maun ystävälle löytyy takuuvarmasti vaihtoehtoja. Oletan, että vähemmän makua on hienostuneempi, mutta koska makuasioista ei voi kiistellä ja omaa makua ei tarvitse perustella, ostan tyytyväisenä itselleni sopivaa teetä ja suunnittelen päivävisiittiä Ujiin. 

Oikeastihan Ujiin asti ei tarvitsisi lähteä, koska Ujiin tiloilta tee tuodaan perinteisiin japanilaisiin teeliikkeisiin ympäri maata, myös Kyotoon. Makuasioita sekin, mistä teensä ostaa. Suomessa muuten suosittelen teenystäville liikettä nimeltä Chaya, joka on kesäkuun loppuun asti Kluuvin kauppakeskuksessa (Fratelloa vastapäätä) ja syksyllä muuttaa Triplaan. Verkkokauppa toimii kuulemma kesälläkin. Oma suosikkini on eräs erittäin aromaattinen vihreä sencha – enempää vihjeitä en anna, jottet käy hamstraamassa liikettä siitä tyhjäksi. 

Kosmetiikka

Kuten olen aiemminkin kertonut, Japanissa yksi ihanimmista asioista on meikkien ostaminen. Se on tosin hiukan hankalaa, kun ei ymmärrä pakkauksia, mutta jos osaa katakana-tavuaakkosia, saa (yleensä) riittävästi tietoa jotta voi googlata lisätietoja englanniksi. Toki joskus voi osua kohdalle myyjä joka osaa englantia, näin olen meikkiblogeista lukenut, mutta itse en tällaisiin yksisarvisiin ole törmännyt. 

Googlailen ja blogeista seurailen mitä Japanin kosmetiikkamarkkinassa tapahtuu ja riskillä ostan tuotteita testattavaksi – toistaiseksi loistavin tuloksin. 5 vuotta ennen kuin Suomessa hedelmähappokuorinnat iskivät läpi, oli Japanissa Natural Acqua Gel, jota olen ostanut 2 pulloa. Fiberwigin ripsivärit olivat nekin iso juttu aikanaan, nyt niitäkin saa ilmeisesti Suomesta (Kicks). Aurinkosuoja-primerit ovat Japanissa kovaa tasoa, koska siellä auringolta suojaudutaan tosissaan. En enää muista merkin nimeä jonka tuotteen ostin, mutta muistan että surin kun tuubi loppui. Markettihintainen tuote, joka oli 5 tähden tuote omassa arviospektrissäni ei voi olla huono. Tilinikin tietää, että olen testannut kosmetiikkatuotteen jos toisenkin😆

Tällä erää olen innostunut japanilaisesta luomukosmetiikasta, joka vihdoin saa jalansijaa Japanissa. Aiemmin tällaisia tuotteita ei juuri ollut, koska Japanissa ykkösjuttu on tuoteturvallisuus, joten oletan, että uusien tuotteiden hyväksyttämisessä on mennyt aikaa. Nyt kuitenkin ostoslistallani on useita kiinnostavia tuotteita: Three-brändin luomivärit, Hana Organic:n ihonhoitotuotteet, Shiro:n nestemäiset luomivärit (vrtStilan vastaavat) ja Acqua Organicin huulirasvat. Ennen matkaa pitää tietysti googlata, että pitääkö kaikki tuotteet hamstrata heti alkumatkasta Osakasta (emme mene Tokioon), vai voiko esim. Kyotosta löytää etsimäänsä. 

Three eye shadow, see you soon! 😍 kuva https://www.threecosmetics.com/en/

Muut ei-luomu-tuotteet, joihin ajattelin tutustua paikan päällä ovat: 

  ripsiväri: Ettusais lash version up
  toner: Muji Light Toning water high moisture, Sensitive skin series
  toner: SK-II R.N.A. Power Radical New Age Airy Milky Lotion 
  aurinkosuojat: Skin Aqua Tone Up Essence ja Anessa:nPerfect IV Skincare Milk
  poskipunat: Cezanne:n Natural Cheek ja Canmake:n Powder Cheeks 
  rajausväri: Flowfushi Mote Liner Liquid Eyeliner
  ripsiväri: Opera:n mylash advanced; Kiss me:n heroine make Long & Curl Mascara Super WP ja dejavu Fiberwigultra long 

Tilille tiedoksi, että en välttämättä osta näitä kaikkia, vaan testaan toimivimmat. Toki kosmetiikkaosastolta saattaa löytyä ihan yllätyksiä jotka on pakko ostaa…

Muut suosikkituliaiset

Japanissa on paljon vaatemerkkejä, joita Suomessa ei ole. Yllättävistäkin paikoista löytyy kivoja vaatteita: yksi lempivaatteistani on musta kiiltäväpintainen toppi, jonka ostin Kyoton metroaseman depachikasta, eli metroaseman maan alla olevasta ostoskeskuksen liikkeestä. Maksoi muistaakseni 30 euroa ja se on ollut kuluneet 5 vuotta joka sentin arvoinen. Huomioida tosin kannattaa, että oma vaatekoko voi asettaa rajoituksia = omaa kokoa ei ole tai oma koko on S:n sijaan L. 😎

Edullisia tuliaisia löytyy 100 yenin kaupoista. Ostin vuosia sitten teesihdin, jota käytän lähes joka aamu. Veikkaan kylläkin, että sihti on tehty Kiinassa halpatuotantona, joten keskityn toivomaan, että Japanin vaativat turvallisuusstandardit pätevät myös 100 yenin kaupoissa myytävään tavaraan. Käyn ostamassa toisen samanlaisen, jos niitä on edelleen myynnissä. 

Kirjakaupoissa – isoissakin – on yleensä melko pieni englanninkielisten kirjojen osasto. Niistä kuitenkin saattaa löytää jännittäviä Japania ja sen kulttuuria (tai puutarhoja!) käsitteleviä kirjoja englanniksi. Kyllä, tiedän ja tiedostan, että e-kirjat ovat ympäristölle parempi juttu, mutta valitettavasti edelleenkään suurta osaa ainakaan minua kiinnostavista Japania käsittelevistä kirjoista ei ole saatavilla sähköisesti. Terveiset sinne Applen kirjaosastolle, että täällä odotellaan toimenpiteitänne!

Muuten annan kohtalolle mahdollisuuden yllättää minut iloisesti. Mukaan on aiemmin tarttunut Fushimi Inarista pieni oranssi (matkamuisto) portti, itsetehty savimaljakko, maailman paras pesupussi (1€) ja snackseja. Tällä kerta – se jää nähtäväksi 🙏🏻

Tuliaisia odotellessa! 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s