Tuliaisia Japanista

Palatakseni viimekertaiseen postaukseen Japanin ihmeistä ja matkavinkeistä ensikertalaiselle: ihanat ekakertalaiset toivat tuliaisia. Myönnän, että tuliaistoive lista oli enemmän vitsi kuin totta, siis siinä mielessä että mieleeni ei tullut että kukaan viitsisi roudata maailman toiselta puolelta minulle, työkaverille, tuliaisia. Nyt kuitenkin kävi näin: ihanat C ja M toivat kumpikin reissultaan minulle pienen palan Japania. Taivas tuli maan päälle ja olen fiilistellyt tuliaisiani koko viikon.


C kertoi nähneensä Tokiossa ollessaan juoma-automaatissa Salt&Fruit –pullon, mutta lentokentältä niitä ei enää saanut. Sydämeni meinasi haljeta, kun tajusin että a) hän muisti mitä olin pyytänyt ja b) että minun vuokseni lentokentältä oltiin etsitty tuliaisia minulle. [#spoiled] Salt&Fruit oli siis loppu. Ihmettelin harmaan juoman suosiota mutta sen sijaan sain silmänlämmittimiä ja keksejä.


Silmänlämmittimet ovat hieno keksintö. Kyseessä on kertakäyttötuote (pahoittelen epäekologisuutta): samaan tapaan kuin on silmälappuja joita ihmiset käyttävät esimerkiksi lentokoneessa, käytetään näitä kertakäyttöisiä. Kyseessä on upgradattu versio: paketti avataan, poistetaan suojus (ohutta paperia) ja asetetaan harsokankaiset sangat korviin ja lappu silmien päälle (ks. kuva alla). Pikkuhiljaa silmälaput alkavat lämmetä ja lupaan, että silmiä ei voi pitää enää auki vaikka tahtoisi, koska niin kovasti alkaa väsyttää. Kokemukseni perusteella silmälaput ovat aina samanlaisia muodoiltaan, mutta niitä saa erituoksuisina: laventeli, ruusu, yuzu (japanilainen sitrushedelmä) ja kamomilla. Oma suosikkini näistä on laventeli, joskin olisin oikein tyytyväinen tuoksuttomaankin versioon. Luultavasti tuoksuillakin on jokin tehtävä unen tuomisessa tai rentouttamisessa, mutta ainakin silmienlämmityslaite toimii.

  


Japanilaiset syötävät asiat saavat aikaan minussa lähes poikkeuksetta kihisevää innostusta. (Ne poikkeukset ovat natto ja hattivattisienet, joita on sobakeitoissa, sekä jotkut merilevät.) Jo pelkkä ajatus siitä että pääsee testaamaan jotakin kummallista japanilaista syötävää on innostava, lähtökohtana ”mitähän ne ovat nyt taas keksineet”. (Sama pätee muuten juomiin – kohta siitä lisää.)


Pääsin ensimmäistä kertaa maistamaan Tokyo Banana -nimisen yrityksen Langue de chat cookies. TokyoBanana ei ole tuttu juttu, mutta jo pelkkä tuotteen nimi hymyilytti: kaikki mikä on Ranskasta tai ranskaksi, on Japanissa hienoa. Tähän olivat japanilaiset ystävämme saaneet vielä järjestettyä L-kirjaimella alkavan sanan, mutta aksentteja, jotka ovat vähintään yhtä in, sentään ei. Oh well. Japanilaiset paketit tuottavat suurta nautintoa jo itsessään, koska ovat niin kauniita – niin tässäkin tapauksessa. Kyseessä oli ihan virallisestikin tuliaispaketti, joita japanilaiset ostavat lentokentiltä ja juna-asemilta tuliaiseksi työpaikoille ja sukulaisille aina matkoiltaan, kyseessä on ns. omiyageOmiyage on kauniisti paketoitu tuliainen, yleensä jotain pientä makeaa matkakohteen paikallista herkkua/syötävää, jolla muistetaan niitä työkavereita jotka ovat matkaajan poissa ollessa pitäneet firman pystyssä. Tässä tapauksessa omiyage tulivat aiheetta, koska C ja M hoitavat kumpikin työnsä ilman apuani jo normaalistikin. Suurella innolla joka tapauksessa avasin paketin josta löytyi yksittäispakattuja keksejä. Japanilaiset makeat herkut ovat lähtökohtaisesti aina kyseenalaisia, joten yllätyin kun nämä kreemitäytteiset banaaninmakuiset keksit maistuivat oikeasti hyvältä, todella hyvältä jos ollaan tarkkoja. Niinpä yritän säästellä keksiherkkuja niin kauan kuin kärsivällisyyteni riittää.


  


M toi kaksi pullollista Salt&Litchi -juomaa. Pahoittelen vielä kerran tunteikasta reaktiotani, mutta meidän perheessä Salt&Fruit ja Salt&Litchi –juomat eivät ole mitä tahansa juomia, vaan rakkaan aviomieheni lempijuomia Japanista. Toin kesäkuun reissulta 3 pulloa, joista yksi kului heti, toistakin osa ja kolmas meni pilalle liian pitkästä säilytyksestä. Mitä Salt&Litchi sitten on? Se näyttää harmaalta vedeltä, mutta oikeasti kai luokitellaan virvoitusjuomaksi. Juomassa on vettä, suolaa (!), yrttejä ja mehuja, ainakin muutaman nettisivun mukaan joilta löysin tarkempaa tietoa. Kaloreita juomassa on 35kcal/100ml, jos nyt kalorit ketään kiinnostaa.

  

  Jayson Young kirjoittaa blogissaan: “… And it was within that bottle that I found refreshment, distilled to its most beautiful form. Here was Gatorade for Greek gods, something Zeus might have dumped on his college coach after a particularly rumbling and legendarily titanic clash up in the clouds…”


Kuulostaa houkutettelevalta, eikö vain? Tarkempaa taustoitusta löysin täältä 


KIRIN World Kitchen Salty Lychee is a popular drink among young people in Japan, to an extent where it is now considered a hit. The producer, KIRIN has even introduced a 1.5-liter bottle version of the drink, a first in the “World Kitchen” lineup. On the bottle is some interesting text that tells about how the drink got its concept from a Thai dessert called ローイ・ゲーオ(probably: Loy Kaew) from a lady in Thailand. It also includes the lady’s quote that “Fruit becomes more delicious with salt” and that they(World Kitchen) used that wisdom to produce this drink, which uses salt from Okinawa.


What’s Inside? The drink contains less than 10% of fruit juice, which includes lychee, grapes, and grapefruit, so it’s mostly water. On top of that, the drink contains salt from Okinawa, sugar, and herbs. Despite the fact that it’s less than 10% juice, you can definitely taste the lychee in there. You can also taste the slight saltiness which gives the drink a nice zest to it. The drink tastes best when it’s chilled, and one can understand why it’s such a hit.


Katsastin netistä löytyisikö näistä aarteistani kuvia – löytyi kyllä, sekä samalla tietoa siitä mitä näiden aarteiden saaminen Japanin ulkopuolelle maksaa: Tokyo Bananan kissankielikeksitlaatikko, jossa on 16 kpl keksejä, maksaa 60 dollaria postituksineen. Salt&Litchia ei taida saada tilattua mistään, mutta kesällä pullot maksoivat automaatista alle 2 euroa kappale. Toivottavasti C ja M ette ole tuhlanneet koko omaisuuttanne hyvinvointiini ja Japani-ikävän lievittämiseen! Suuri kiitos vielä, tämä viikko oli ihana kun sain pienen palan Japania tänne Suomeen.


Lisäksi pääsin Roihuvuoreen ihailemaan kirsikankukkien alkavaa kukintaa. Pohdinkin pitäisikö palata vielä torstaina 14.5. testaamaan hanami eli kirsikankukkien katselujuhla suomalaisttain. Japanissa ainakin meininki on kuin Suomen vappu, joten Roihuvuori, ganbatte!


  P


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s