TOP 10 asiaa, joita jää Japanista ikävä

Kolmessa viikossa on selvinnyt aika hyvä kuva asioista, joita jään kaipaamaan täältä Japanista kun palaan Suomeen. Se ei tarkoita sitä, että täällä kaikki olisi ihanaa ja Japani olisi paratiisi, mutta jokaisessa maassa on asioita, jotka mielellään toisi kotimaahan.

Tässä minun TOP 10 countdown:

10. Japanilaisten kawai-hassutukset. Kaikki mikä on kawai, eli söpöä, sievää, nättiä. Niinkuin se, että joka kaupungilla ja ostoskeskuksella jne. on oma maskottinsa. Kawai! Kahviin taiteillaan sydän, kuntosaliohjelmaan kirjoitetaan kannustusviesti. Kawai! Vaaleanpunaiset pitsisukat, Hello Kitty, karhunmuotoinen laukku. Kawai! Snoopypuhelimenkuoret. Muumit tietysti. Kawai! Tässä muuten linkki limited edition Hello Kitty -leipään, sääli etten ollut Fukuokassa liikkeellä: Hello Kitty leivästä juttu täällä. Kawai desu ne!

20140622-220834-79714938.jpg

9. Lasku tuodaan pöytään heti kun tilaus on tehty. Näin siis melkein kaikissa ravintoloissa. Suomessa saa yrittää ruokailun jälkeen tavoittaa tarjoilijaa, menee helposti 20 min siitä kun olisi jo halunnut lähteä. Täällä lasku pöydän kulmalta mukaan ja kassan kautta ulos, eli lähteä voi heti kun kiinnostaa. Ruuan hankkiminen on tehty muutenkin helpoksi: kombinit (pikkuruokakaupat) ja oikeistakin ruokakaupoista osa on auki koko yön. Ei sillä että ostaisin yöllä ruokaa, mutta silti.

8. Kauniisti pukeutuneet kauniit ihmiset. Minua katsotaan paheksuen, kun kasvoni kiiltävät (aurinkorasvasta) enkä ole älynnyt käyttää ns. blotting paperia ja meikannut kasvojani mattapintaiseksi (lomalla en jaksa kauheasti meikata). Voisin ostaa melkein minkä tahansa ostarin vaatekaupan tyhjäksi (olettaen että sopivia kokoja löytyisi), japanilaisten maku nyt vaan sattuu osumaan minun makuhermooni sopivasti. Hameet toki ovat vähän turhan lyhyet ja joskus vaaleanpunaista/-sinistä on vähän liikaa, mutta silti.

7. Lämmitetyt wc-istuimet. Harva niistä ihmisistä jotka ovat kokeilleet haluaisivat palata tavalliseen. En tiedä kuka ja milloin on tämän keksinyt, mutta kiitos hänelle! Suosittelen kokeilemaan jos tilaisuus osuu kohdalle.

6. Ruoka. Edamame (pavut) lämpimänä ja suolaa päällä. Tsukemono, eli etikkavihannekset. Yakitori, eli kanavartaat. Sushi, sashimi. Tempurakasvikset ja -katkikset. Sobanuudelikeitot, erityisesti se jossa on kevätsipulia ja sitruunankuorta. Misokeitto. Jopa se erikoinen riisimunakas, jossa oli sisällä riisiä ja kanaa, päällystetty kananmunalla ja ympäröity ihanalla ruskealla kastikkeella. Omenat, mutta 5 euron/kpl hintaa ei tule ikävä. Jopa niitä mocheja, eli vätkyläisiä riisikakkuja, tulee ikävä. Ja niitä wagasheja!

20140622-220059-79259671.jpg

5. Siisteys ja hygienia. Joka paikassa on siistiä. Metroasemillakin. Roskisten löytäminen on hankalaa, mutta vessoja on joka paikassa ja jopa metroasemilla ne ovat siistimmät kuin Suomessa. Ruokaravintolaan saavuttaessa saa käsipyyhkeen (joko kertakäyttöisen tai paremmissa ravintoloissa oikean pyyhkeen).

4. Työn tekemisellä on arvonsa. Kaikki työ on arvokasta. Joka paikassa saa palvelua ja on henkilö tekemään tehtävän: opastamassa nähtävyydellä portilla, vartijat kaupoissa, liikenteenohjaajat hassuine sauvoineen tavaratalojen autorampeilla, jotka pysäyttävät autot kun kävelijät ylittävät samasta kohtaa tietää. Korttelipoliisit. Lukemattomat siivoojat. Ruokakauppojen kassojen avustajat. Suuri määrä kauppojen, ravintoloiden ja kahviloiden myyjiä, jotka huutavat asiakkaan saapuessa kuorossa “irasshaimasen” (tervetuloa). Se, että ihmisellä on työ ja tehtävä, kertoo siitä että häntä tarvitaan. Voi olla tärkeä ja voi olla hyvä jossain. Tervetuloa masennus-Suomeen, jossa mielenterveysongelmat ja työttömyys vaan lisääntyvät samaa tahtia itsepalvelun kanssa. Joku voisi miettiä sosiaali- ja terveys- tai työministeriössä, että mahtaako näillä asioilla olla yhteyttä.

3. Matcha. Yllättävä kolmonen! Makuasia, mutta silti. Terveysvaikutukset ainakin ovat kiistattomat ja se sisältää painoonsa nähden paljon antioksidantteja. Minkä lisäksi – myös omaksi yllätyksekseni – se maistuu ihan oikeasti hyvältä. En tarkoita matchajauhetta sellaisenaan tai matchaa sellaisena mitä Suomesta yleensä saa, vaan hyvin tehtyä matchajuomaa. Join tänään matcha laten paikallisessa kahvilassa ja ikävä tulee. Matchadrinkkejäkin olisi ollut juomalistalla – ehkä vielä joku päivä ehdin käymään uudestaan… Matchakakkua ja -leivonnaisia, matcha”karkkia”, matchanuudelia … ja matchaolutta! (Se muuten pitää ehtiä vielä testamaaan!)

20140622-220944-79784445.jpg
Hyvä mahdollisuus saada yliannostus matchaa!

2. Temppelien tuoksu, joka on yhdistelmä vanhaa puuta ja suitsukkeita, joita poltetaan tärkeiden patsaiden edessä. Yhtälailla kun temppeleissä on vesiastia ja kauha jolla vettä nostetaan ja “pestään” kädet ja suu puhdistautumisrituaalina, niin savulla on sama tarkoitus. Sitä ei siis kuulu haistella ja vetää keuhkoihin niin että melkein pyörtyy. Joka kerta. (Case: Älä tee niin kuin minä teen vaan niinkuin minä sanon.) Vanhimmat temppelit ovat toki itsessäänkin kertakaikkisen hurmaavia, mutta se tuoksu… Voisin maksaa aika paljon pullotetusta temppelituoksusta.

1. Japanilaiset puutarhat. Tätä ei kai tarvitse kauheasti selittää? Ainakaan sitä ei voi esittää kuvin, koska joka kerta kun päihdyn upeasta puutarhanäkymästä – oli kyseessä sitten karesansui (kivipuutarha) tai sammalpuutarha – ja yritän valokuvaan vangita näyn kauneuden, on valokuva joka kerta vain haalea sohaisu siitä, mitä silmät näkevät. Toivoisinkin, että jokaisella ihmisellä olisi mahdollisuus nähdä edes kerran elämässään kaunis japanilainen puutarha. En usko että kaikki ihmiset japanilaisista puutarhoista piittaisivat, mutta soisin jokaiselle mahdollisuuden testata se itse. Ihmisenä, joka ei erityisemmin puutarhoista välitä, on helppo sanoa että puutarhoissa on jotain yliluonnollisen kaunista ja tunteita herättävää. Virallisestihan suuren osan puutarhoista tarkoituksena on herättää zen, mutta omat zen-opintoni eivät ilmeisesti ole edenneet riittävän pitkälle. :)

Kirjoitettuani oman TOP10 löysin Rocket News-sivustolta heidän TOP 10 listansa, joka kulkee nimellä 10 things Japan gets awesome right. Yhtäläisyyksiä löytyy, eikä se ole sattuma – kuka nyt ei japanilaista ruokaa, asiakaspalvelua ja wc-istuimia rakastaisi! Lista löytyy täältä. Listattuna oli myös 30 yhteistä piirrettä ihmisille, jotka rakastuvat Japaniin – kannattaa varmistaa josko tämä tauti uhkaa sinuakin. (Omalla kohdallani muutama osui ja upposi, huomasin sen viimeistään kohdassa 24, olen nimittäin ostanut 2 pullollista sitä punaisessa pullossa olevaa hoitoainetta tuliaiseksi…) Listaan pääset käsiksi täällä.

Kolme viikkoa takana ja enää kaksi kokonaista päivää edessä ennen kotimatkan alkua. Huomiselle ohjelmassa se aktiviteetti, jonka te rakkaat lukijat äänestitte suosituimmaksi. Vielä en kerro mikä aktiviteettivaihtoehdoista voitti, mutta raportoin aktiviteetin suorittamisesta heti mahdollisuuksien mukaan.

Kaikkea sitä ihminen joutuukin tekemään… :D

P

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s