Yö kapselissa – kapselihotelliin perehtymässä

Japani on tunnettu kapselihotelleistaan, jopa Suomessa asti tiedetään kapselit. Moni tietää myös, että kapselihotelleja suosivat (pääasiassa) liikemiehet, joko työmatkoilla tai ihan suurkaupungeissa arjessakin kun työpäivä venyy: mietipä omalle kohdalle, että lähdet kotoa klo 5.30 töihin, olet perillä klo 07.00, pomo haluaa kanssasi baariin klo 20.00 ja lähtee itse kotiin klo 24.00 (pomoa ennen ei saa poistua), niin kannattaako lähteä kotiin ja olla perillä 01.30 ja ottaa 4h unet, vai mennä nukkumaan kivaan kapseliin ja saada 6,5h unet? Äänestäisin jälkimmäistä ja niin näyttävät tekevän liikemiehetkin.

Kaikki kapselihotellit eivät ota vastaan naisasiakkaita, koska asiaan kuuluu, että sukupuolille on omat osastonsa, koska yhteisesti jaettuihin tiloihin tässä maassa ei uskota. (Voi olla tässä tapauksessa naisten kannalta parempi näin.) Olin bongannut wimp.comista videon pari vuotta sitten Kyotoon avatusta 9 hours- nimisestä kapselihotellista ja halusin ehdottomasti päästä sitä kokeilemaan. Video muuten löytyy täältä: http://m.wimp.com/superefficient/. 9 hoursin nettisivut löytyivät helposti googlaamalla osoitteesta http://ninehours.co.jp/en/kyoto/.

Täytin varauslomakkeen, jossa ei ollut sukupuolivalintamahdollisuutta, oli vain number of __ men/person. Laitoin ykkösen ja perään meilin, että olen nainen ja haluaisin varata kapselin. Kutakuinkin samointein tuli viesti, että he korjaavat varaukseni, samalla hinta tippui 3800 jenistä 2800 jeniin (noin 20 euroa) – ei haittaa olla nainen! Kuulosti myös erittäin kohtuulliselta hinnalta kapselista per 9h, ja ihan kapseliyökokemuksesta maksaisi enemmänkin. :) Hotelli sijaitsee Kyoton keskustassa, joten asunnoltani oli noin 10 minuutin kävelymatka. Etukäteen piti pohtia että mikä on optimaalisin aika ajoittaa 9 tunnin visiitti, päädyin lopputulokseen klo 21-06. Kun kello koitti yhdeksän ja saavuin 9 hoursiin, ilmeni vastaanotossa että poistua ei tarvitse ennen klo 10 – iloinen uutinen, vaikka paikka ei ihan olekaan nimensä lupauksen mukainen.

20140621-202224-73344361.jpg
Vastaanotto

9 hours on moderni kapselihotelli, joten kaikki kapselihotellit eivät toimi samoin, joskin ilmeisesti perusperiaatteet ovat samat: erikseen on kaapistot, suihkutilat ja kapselit. Olin jo etukäteen opiskellut tämän paikan konseptia (ks. http://ninehours.co.jp/en/concept/ ja käyttöohjeita http://ninehours.co.jp/en/use/), joten tiesin jo vähän etukäteen mitä tuleman piti.

20140621-200405-72245802.jpg
Löytyväthän ne ohjeet 9hoursin seinältäkin.

Vastaanotossa sisäänilmoittautuessa saa tossut, sekä kaksi avainta: toinen on lokeroon, johon kengät jätetään heti alakerrassa, ja toinen kaappiin, jonne jätetään tavarat ja vaatteet. Naisten ja miesten puolet/kerrokset ovat erikseen ja asiakkaat ohjataan ensin sukupuolen mukaisesti kerrokseen, jossa on kaapit ja suihkut. Kerroksiin muuten liikutaan hisseillä, jotka myös ovat erikseen naisille ja miehille, miesten hissi ei pysähdy naistenkerroksissa lainkaan. Kovasti pahoiteltiin sitä, että 2. kerroksessa sijaitsevalle juoma-automaatille pääsevät miehetkin, mutta tähän on tulossa parannus myöhemmin.

20140621-202418-73458604.jpg
Hissit: tarkkana, että astuu oikeaan!

Kaapista löytyy valkoinen vohvelikangasta muistuttavasta kankaasta tehty väljä kaapumainen puku, johon pitää pukeutua – omissa vaatteissa ei tässä hotellissa sovi hiihdellä menemään – sekä iso ja pieni pyyhe ja hammasharja/-tahnasetti. (Hammastahna muuten maistuu banaanille.) Näillä on tarkoitus pärjätä. Hotellin nettisivuilta löytyy supertarkat tuoteselosteet sekä tossuista, kaavusta, tyynystä, kapselista jne, jos kiinnostaa löydät ne täältä.

Ideana on, että omat vaatteet jätetään kaappiin, käydään suihkussa (ihanantuoksuista suihkugeeliä!) ja laitetaan päälle talon kaapu, jonka jälkeen asiakas on valmis siirtymään omaan kapseliinsa. Omani kapselini sijaitsi suihkukerrosta (3. krs.) kerrosta ylempänä eli 4. kerroksessa. 2. kerroksessa on ns. lounge (eli naisten puolella 12 tuolia ja juoma-automaatti). Ainoastaan loungealueella saa syödä, juoda, käyttää tietokonetta ja puhua kännykkään. Koska annetuissa ohjeissa sanottiin, että kapselissa pitää laittaa kännykkä äänettömälle, päättelin, että voisin ottaa ipadin mukaan, koska siitä ei lähde ääntä.

Kapselikerroksessa on hissiaulassa wc:t ja oven takana kapselit. Kapselit ovat molemmin puolin käytävää kahdessa kerroksessa, valaistussa lattiassa on numerot osoittamaan kapselien numerot, jotta tietää ryömiä oikeaan koloon. Varatut kapselit tunnistaa siitä, että sen edessä on maassa tossut ja ovi, eli rullaverho, on vedetty alas. Oma kapselini oli siinä ylemmässä kerroksessa, johon oli seinässä ulokkeet portaina ja onneksi molemmin puolin “kaiteet” joista ottamalla pääsi hinaamaan itsensä ylös kapseliin. Kapselissa itsessään, joka on kooltaan 110 cm leveä, 110 cm korkea ja 220 pitkä, ei ole muuta kuin patja lakanoineen, tyyny, peitto ja ns. sleep ambience system. Olin odottanut että kapselit olisivat pienempiä, mutta ainakin itse koin tilan yllättävän runsaaksi.

20140621-200238-72158751.jpg
Tältä siellä kapselissa näyttää sisällä.

Siellä kapselissa makoillen surffailin netissä ja luin matkakirjaani kerroksessa vallinneen hiljaisuuden keskellä ennen kuin kytkin sleep ambience systemin päälle. Sleep ambience systemin ideana on, että asiakas määrittää herätysajan ohjauspaneelista ja nukkumaan alkaessaan laittaa systeemin päälle. Valot himmenevät vähitellen, minkä tarkoituksena on tehdä nukahtamisesta helpompaa. Aamulla vastaavasti valot kirkastuvat asteittain, eli herätys tapahtuu ilman ääntä. Fiksu idea tilassa, jossa kuulisi nuppineulan tipahtavan! Nukkumiskerros oli superhiljainen, niin hiljainen, että mietin että häiritseekö ipadin naputteluni muita… Yöllä kapseli kävi kuumaksi, vaikka käytävällä oli miellyttävän viileää. En tiedä oliko lämpötila muiden asiakkaiden mielestä sopiva eli säädetty kansalliseen makuun sopivaksi, vai oliko vika vain minussa, kun mielelläni nukun viileässä. Sleep ambience system toimi ainakin omalla kohdallani. Yöllä nukahdin hyvin kytkettyäni systeemin päälle, systeemistä johtuen tai ilman sitä, ja aamulla yllätyksekseni heräsin 8.45 kun valo alkoi kirkastua. Valot tosin himmenivät uudestaan noin 10 minuutin kuluttua, joten mietin mitä tapahtuu jos valoon ei heräisikään. Vastaus tuli klo 9.30 kuulutuksen muodossa, en saanut sanoista selvää mutta viesti oli että asiakkailla on 30 minuuttia aikaa poistua. Lähtiessäni 9.30 jälkeen kapseleissaan oli enää muutamia asiakkaita, kaappi-/suihkukerroksessa oli muutamia, vaikka yöllä noin 40 kapselista oli tossujen perusteella käytössä vajaa 30.

Mitä ajattelin kapselihotellleista yhden kapselissa vietetyn yön jälkeen? Varsin tehokkaaksi suunniteltu prosessi, kaikki toimi niinkuin pitikin. Hintaansa nähden (20, 17 euroa) erittäin loistavaa vastinetta rahoille! Suosittelen lämpimästi ainakin 9Hoursin palveluita (Kyoto ja Naritan lentokenttä Nagoyassa). Yksin matkustaessa loistava valinta, joskin jos aikoo olla samassa paikassa monta yötä, kapseli ja kaappi on tyhjennettävä joka päivä (laukun voi kyllä jättää hotellille), joten ei ehkä houkutteleva valinta pitkäaikaiseen majoittumiseen. Kapselihuoneen hiljaisuus oli vähän kuumottavaa, eli jos tykkää pitää yhtään enempää ääntä kuin naputella tabletin tai puhelimen kosketusnäyttöä, ei kannata valita tätä yöpymispaikakseen. Ymmärtääkseni sellaisiakin kapselihotelleja on, joissa on kapselin “katossa” tv-ruutu, joten siellä voinee jotain ääntä pitää, jollei telkkaria sitten kuulokkeiden kanssa katsota. Voi tosin olla niinkin. Elämyksestä 20 euroa on aika pieni hinta ja bonuksena myös oikein hyvin nukuttu yö. Kannattaa kokeilla jos Japanissa matkustaa!

20140621-201154-72714611.jpg
Ihanaa, oma kapselini näkyy kuvassa! Vietin yöni numerossa 411.

Postauksen kuvituksesta vielä: otin muutamia kuvia kamerallani, joskin hiukan kauhunsekaisin tuntein, koska jo pelkkä kameran päällemenoääni saati kuvan ottamisen ääni tuntuivat huutavan koko tilassa ja epäilemätti aiheuttivat paheksuntaa. Tarkoituksenani oli laittaa kuvia tähän mukaan, mutta MacBook Air ilmoitti, että tallennustila kuville on täynnä, joten en valitettavasti saa omia kuvia liitettyä. Kuvat jotka tässä postauksessa on löysin Googlen kuvista, kuvaa klikkaamalla löytyy kuvan alkuperäinen koti.

Enää 3 kokonaista reissupäivää jäljellä,

P

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s