Kierrätys kunniaan – roskien lajittelua Kyotossa

Japanilaiset ovat varsinaisia epeleitä mitä tulee kierrättämiseen. Päätin avautua tästä aiheesta koska joudun elämään sen kanssa täällä päivittäin. Johdantona todettakoon, että kotona kierrättäminen ei häiritse vaan päinvastoin, on ihan itsestäänselvää että lehdet lehtiroskiin, pahvit pahvinkeräykseen, lasit lasinkeräykeen, biojätteet biojäteastiaan, ongelmajäte kierrätyspisteisiin, pullot kauppaan, vanhat lääkkeet apteekkiin jne. Meidän kunnianarvoisa taloyhtiö sai aiemmin tänä vuonna vihdoin metallikierrätysastiankin, joten asiat alkavat olla ihan mallillaan. 

Täällä hommat eivät – tietenkään – toimi samalla tavoin. Maassa maan tavalla. Asunnossani on kolme roskista: pulloroskis, muoviroskis ja roskis kategorialle ‘muut’. ‘Muut’-roskikseen laitetaan keltainen muovipussi (ainakin se vaikuttaa muovipussilta…), kahteen muuhun läpinäkyvä jossa on vihreää tekstiä. Tämä on tarkka juttu: jos käyttää vääränväristä pussia väärille roskille tai jos käyttää muita kuin näitä virallisia pusseja, ei roskia huolia roska-auton kyytiin – kuten muistatte, seuraa nolousrangaistus. Mitä tahansa pussia ei sovi käyttää, oikeanlaiset pussit pitää hankkia kaupasta. Ostin Bic Camerasta pussin läpinäkyviä, hinta 400 jeniä (3,5 euroa). Aika kallista muutamasta roskapussista?

Kun pussit on asetettu roskalaatikoihin, sitten alkaakin askartelu: pulloista pitää poistaa korkit ja muoviset “teipatut” etiketit. Muovijätettä taas kertyy valtavasti (johtunee osin siitä, että otan usein iltaruuan take away:na eli paikallisittain ‘take out’) joten sen ahtaminen yhteen roskikseen on työn ja tuskan takana. Muun jätteen osalta mietin, että miten esimerkiksi metalli, paperi ja biojäte käsitellään laitoksessa, kun ne laitetaan samaan (muovi)pussiin? Ei tosin ole minun ongelmani. 

20140617-192757-70077333.jpg
Ihmettelin ensin että kova työ niiden etikettien repimisessä. Eipä ollutkaan: etiketissä on osoitettu kulma, josta kiinni nappaamalla etiketti irtoaa helposti!

Siltikin: kun roskat on saatu laatikoihinsa, on vasta pieni osa työstä tehty, sillä seuraavaksi on tarpeen tietää minne mikäkin pussi toimitetaan. Ei siis niinkuin kotona, että roskat roudataan taloyhtiön roskakatokseen omiin laatikoihinsa ja loppu on herran hallussa – ei aavistustakaan, milloin meidän roskikset tyhjennetään! Täällä taas on kansalaisvelvollisuus toimittaa pussit kadunvarteen niille nimettyihin pisteisiin oikea-aikaisesti. Jokaiselle eri roskalajille on tietysti oma erillinen pisteensä; yksi pussi talon edessä olevan tolpan kylkeen, toinen tien vastakkaiselle puolelle, kolmas tolpasta vähän eteenpäin. 

20140617-191508-69308684.jpg
Havainnollistava kuva roskien jättämisestä osoitetulle paikalle, ei tosin minun taloni edustalta.

Kerrataanpa tähän mennessä opittua: kolme eri roskakategoriaa, josta johtuen kolme eri roskista, jokaiselle roskalajille on tietysti omanlaisensa pussi johon roskat laitetaan, ja jokaiselle roskalajille on oma erillinen paikkansa kadun varressa, johon pussi toimitetaan. Nostetaan vaikeuskerrointa: roskapussit pitää toimittaa pisteisiin oikeaan aikaan. Pullot kerätään perjantaisin klo 10.30, muovit keskiviikkoisin klo 8.00 ja muut roskat maanantaisin ja torstaisin klo 8.00. Asunnossani on tietysti tarkat ohjeet lajittelusta, luin ne ja kysyin avaimet saadessani että miten tarkka se toimitusaika on, että voiko roskat viedä kadulle edellisenä iltana (jos nyt vaikka haluaisi herätä vasta klo 8.15). Vastaus: ei oikein mielellään (kulttuurinen käännös suomeksi: “ei todellakaan, sinä sekopää kun tuollaista kehtaat kysyä”), korpit (paikalliset lokit) tulevat repimään pussit jos ne on viety ulos liian aikaisin. Huokaus. Niinpä elämääni rytmittää pyhä kolminaisuus: InSpan jumppien aikataulu, puutarhojen aukiolo ja roskien ulosjättöajat. 

20140617-193051-70251058.jpg
Näin hienon pullokassin sain aikaiseksi. Pakattu oikeaan kassiin oikealla sisällöllä, odottaa enää oikaa aikaa.

Ei se mitään. Ihan oikeasti uskon siihen että maassa maan tavalla. Italiassa syödään aamulla cornetto ja capucchino, Irlannissa lämmitetään asunnot kaasukäyttöisillä irtopattereilla, Portugalissa – Lissabonissa ainakin – saa iltaisin kioskista kirsikkaviinaa eurolla shotti. Joskus käy hyvä tuuri (case Lissabon) ja joskus muu tuuri. 

Sitä vaan mietin, että kun ihan perusasioiden hoitamisesta seuraa valtaisa pino muovikasseja (vaikka aina kun voin, yritän sanoa että voin ottaa tavarat tänne kassiin), niin eikö niitä kertyneitä pusseja voisi käyttää roskapusseina? Ei voi, mutta ajatellaanpa, että jos voisi roskapussina käyttää mitä tahansa muovipussia (… saati biohajoavaa…) ja valtio sijoittaisi siitä hyvästä kiitoksena 1 jenin (0,01 euroa) jokaista ‘kierrätettyä’ pussia pussia kohden Fukushiman korjauksiin, niin millaisellakohan aikataululla korjaus etenisi?

Jos jokainen japanilainen tuottaa viikossa 1x pulloroskapussin, 1x muoviroskapussin ja 1x muut roskat -muovipussin, eli 3 pussia viikossa, ja kun viikkoja on vuodessa 52, niin tästä seuraa 156 pussia vuodessa. Japanilaisia on 126 miljoonaa, jolloin roskapusseja syntyy vuodessa 19656000000. (Lisäksi tietysti ravintoloiden, kauppojen ja tehtaiden pussit.) Jos osasin laskea oikein, niin 1 jeni per pussi tuottaisi 196 560 000 jeniä, eli noin 1,4 miljoonaa euroa. Meniköhän oikein? Näitä nollia ja numeroita on täällä aina liikaa.

Pikkusumma, mutta luulen että Fukushiman laitosten korjauksiin jokainen sentti on tarpeen, samoin kuin tsunamin uhreille kerätetyt rahat. Joissakin temppeleissä on keräyslaatikko tsunamin uhreille, Buddhalle/temppelille osoitettavien almujen keräyslaatikon vieressä. En voi kulkea ohi jättämättä kolikoita kumpaankin. Tsunamin uhreille siksi, että ihmiset joutuivat kohtaamaan kaikin tavoin älyttömän menetyksen ihan ilman omaa syytään. Ja Buddhan rahalipasta taas en uskalla jättää huomioimatta, koska 2 senttiä on pikkuraha siitä jos Buddha on suosiollinen. Jollei sitten hermostu niin pienestä kolehdista. En usko. :)

Huomenna toivottavasti pyhiinvaellusretki sinne pyhimmästä pyhimpään. Siitä lisää myöhemmin,

P

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s