Kamogawa eli joki joka itkettää aina

Kyoton läpi virtaa Kamogawa-joki. Maailmassa on monta kaupunkia rakennettu joen varteen, muttei yhtään toista samanlaista kuin Kyoto. Kamogawa (suomeksi Ankkajoki) on vain 31 kilometriä pitkä, matala, jopa alle metrin syvyydeltään silloin kun se ei tulvi. Kamogawasta on ensimmäiset kirjalliset merkinnät 19.6. vuonna 815 (huom: ei ykköstä siinä kasin edessä…). Tätä aiemmin, kun Heian-valtakauden alussa valtakunnan pääkaupungiksi valittiin Kyoto 700-luvun lopussa, päätettiin samalla muuttaa Kamogawan reitti kulkemaan palatsista itään ja jokea käytettiin kuljetuksiin niinkuin päätelläkin voisi.

Palataanpas taas tähän päivään. Kamogawa virtaa edelleen Kyoton läpi ja joenvarren taloissa on paljon ravintoloita ja kahviloita, jotka kesäisin avaavat terassit joellepäin. Efish -nimistä kahvilaa/ravintolaa oli suositeltu blogissa, johon vahingossa törmäsin. Efishilla on terassi Kamogawa-joen rantaan ja blogissa tila näytti tosi kivalta, ihan kuin mikä tahansa Berliinin hipster-baari. :) Paikansin Efishin eräänä päivänä puolivahingossa, joten osasin suunnata heti – kerrankin! – oikeaan paikkaan kun päätin siellä poiketa matkalla puutarhalle. Sain pöydän yläkerrasta, ikkunan äärestä. Se mikä sai minut lähes itkemään ei ollut superkallis hintataso (tavallinen jääkahvi 600, sandwich 930), vaan näkymä Kamogawa-joelle. Selvennettäköön vielä, että Kamogawa ei ole virallisesti kaunis joki, vaan jotenkin rähjäinen: vesikin on matalalla, joen pohja paistaa läpi, isoja kiviä siellä täällä, hiekkapenkat levittäytyvät miten sattuu. Silti Kamogawan nähdessäni alkaa melkein aina itkettää, sillä lailla hyvällä tavalla.

20140615-211023-76223467.jpg

Talojen värit, näkymä joelle, itse joki … Vaikea selittää miksi se koskettaa, mutta silti se on yksi lempinäkymistäni maailmassa. Miettikää nyt, vähän sama kun jos joku katselee Vantaanjokea tai Aura-jokea ja itkee onnesta, hullua eikö!

Ukkeli joen vastapäisellä rannalla – joka ei ole kaukana – hölkkää paikalle ja alkaa tehdä jumppaliikkeitä verkkareissaan. Toinen mies on parkkeerannut pyöränsä joen rantaan ja istuu sillan alla joen penkalla varjossa. Joessa kivillä päivystää lintuja, jopa sellaisia isoja japanilaisissa maalauksissa esiintyviä valkomustia lintuja, kurkia. Ehdin miettimään että nämä linnut näyttävät jotenkin pyhiltä, johtuen ehkä siitä että niitä on kuvattu satojen vuosien ajan japanilaisessa taiteessa ja temppelien seinämaalauksissa, kunnes paikalle lentää yksi kurki lisää. Sellaisen kurjen lento on pysäyttävää – ja samalla kuitenkin se on vain lintu, joka tekee duuniaan, eli kalastaaa joesta kaloja.

20140615-211337-76417580.jpg
Kuvan alkuperäinen lähde täällä

Hölkkääjiä kuten minkä tahansa kaupungin läpi kulkevan joen rannassa. Shokeeraava näky: mies ajaa pyörää ilman paitaa, pelkissä shortseissa, näytti paikalliselta. Matkalla Efishiin vastaan tuli kokomustissaan pyöräilijä, jolla näytti olevan goretex-housut, takki ja hattu – asteita on 29C, mutta säätiedotuksen mukaan tuntuu 33C:lta. Perheita lasten kanssa pyörillä, tavallisia paikallisia pyörillä matkalla kuka minnekin, turisteja pyörillä. Pyöräily on suosittua Kyotossa, onhan se kätevä liikkumismuoto jos tietää minne parkkeerata, väärille paikoille jätetyt pyörät viranomaiset korjaa nopeasti lunastukseen. Juoksijoita, yhdessä juoksuporukassa mies jonka juoksu näytti prancercizelta. Autoja menee sillan yli Shijo-doria pitkin, enemmän keskustan suuntaan kuin sieltä pois.

Joki virtaa niinkuin aina ennenkin.

Tällaiset tunnelmat Efishin 2. kerroksesta,

20140615-210701-76021248.jpg

P

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s