Yamazaki Distillery eli japanilaisiin viskeihin tutustumassa

Nythän on niin, että Kyoton reissua ei kannata jättää väliin jos yhtään tykkää viskistä, siis japanilaisesta sellaisesta. Asiaan perehtymättömän korviin saattaa toki kuulostaa oudolta, mutta Japanista tulee loistavia – siis loistavia – viskejä. Toki voidaan väittää että kyse on makuasioista, mutta tästä ei parane olla erimieltä. :)  Japanissa viski eli paikallisittain “uisuki” on iso juttu, japanilaiset rakastavat viskiä. Wikipediassa lisää japanilaisista viskeistä: http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_whisky

Matkaopaskirjani Further Afield -osiossa mainittiin Suntory Whisky Distillery, joten kysymys kuului “miksipä ei” – tai no, eihän viskien pariin tarvitse allekirjoittanutta erityisesti houkutella… Jos aikoo päästä nauttimaan ilmaisesta kierroksesta ja (ilmaisistakin) viskeistä, on etukäteen varattava tislaamokierrokselta paikka puhelimitse. Numero löytyy netistä, itse hoidin varauksen japanin ja englannin yhdistelmällä mutta varmasti pelkällä englannilla pärjää myös.

Yamazaki Distillery eli tislaamo on osa Suntory-yritystä, joka puolestaan on paikallinen Hartwall / Sinebrychoff, joka valmistaa myös virvoitusjuomia ja oluita. Suntory on jossain vaiheessa hankkinut omistukseensa Yamazaki-tislaamon, joka aloitti toimintansa 1924, eli ei vielä sataakaan vuotta kokemusta viskien teosta, mutta japanilaisella tinkimättömyydellä ollaan päästy aika pitkälle. (Voi vaan miettiä että jos sushi-kokit saavat ensimmäisenä vuonna vain keittää riisiä, niin miten monta toistoa viskien tekijältä Japanissa vaaditaan…) 

Yamazaki Distillery sijaitsee Yamazakin kylässä, joka on Kyoton päärautatieasemalta noin 10 minuutin ja 220 jenin (about 2 euroa) junamatkan päässä, eikä edes junaa tarvitse välissä vaihtaa. Yamazakin juna-asemalta on alle 10 minuutin kävely tislaamoon. Yllättävää, että matka junalta tislaamolle on opastettu Yamazakin opastein!

20140610-090733-32853392.jpg

Portilla ilmoittaudutaan, saat (helppokäyttöisen, toim. huom.) audioguiden, jonka avulla voi seurata kierrosta. Sitten vaan ihailemaan viskimuseota (miksei meillä ole tällaista!!) ja odottelemaan kierroksen alkua. En osaa sanoa montako sataa erilaista viskiä museossa oli, mutta tosi spesiaalieriä näytti olevan edustettuna oman talon ja maailman merkeiltä. (Nyt vasta tajusin, että pullojen etiketit olivat englanniksi, joten helposti selviää mistä merkistä, erästä ja minkä ikäisestä tuotteesta on kyse.)

20140610-092411-33851059.jpg

Kierros kestää noin 40 minuuttia ja esittelee viskintislaamisen vaiheet. Parasta kierroksessa on, että joka paikassa tuoksuu viskiltä. :) Bushmillsin tislaamolla tynnyrit tuoksuivat enemmän/paremmilta, mutta jos kierroksen jaksaa odottaa, seuraa pian  kierroksen paras kohta: tasting, joka ei sekään maksa mitään. Ensin tarjoillaan Yamazaki Single Malt soodan ja jäiden kera, sekä Mother Water – jäi vähän epäselväksi mistä tässä vedessä oli kyse, mutta tislaamo saa vetensä suoraan vuorelta, joten arvatenkin jotain superpuhdasta ja arvokasta vettä. Tarjolla on myös snacks-pussi ja suklaa per vieras. Kun olet ehtinyt juoda juomasta noin 1/3, seuraa yleisöryntäys tiskille. Selviää, että seuraavaksi tarjoilaan Hakushu Single Maltia, samaan tapaan soodaan ja jäihin sekoitettuna. Screenillä esitellään erilaisia tapoja nauttia viskiä, eli storeeto (straight), rokku (rocks, eli jäillä), haibooru (highball, eli colan kanssa) ja uisukisooda (whisky soda) ja jotkut kierrokselle osallistujat noutivat straightia kamaa tiskiltä, joten ehkä sitäkin olisi saanut? Nopeimmat näyttivät ehtivän kiskoa kolme juomaa, minä vain 2, ennen kuin tastingin ilmoitettiin olevan ohi. Annan anteeksi, koska tasting-tila oli oikein miellytävä: puiset pöydät, rentoa jazz/swing-musiikkia, kiertueopas selitti samalla juttuja ja snacksit olivat todella hyviä. Ehkä vähän miinusta siitä, että viskiä ei pääsääntöisesti tarjottu sellaisenaan, mutta japanilaiseen makuun on varmasti parempi lantrata – ja juomat saa myös juotua nopeammin kun ei tarvitse nautiskella. :) (Join myös sen äitiveden, ajatella jos se olisi ollut jotakin pyhää vettä, ei kannata riskeereta jättämällä lasiin.)

20140610-091238-33158187.jpg

Tastingin jälkeen vieraat johdatetaan tehtaanmyymälään. Toiset poistuvat heti siitä eteenpäin ja toiset – hmmm – jäävät pohtimaan mihin omat rahat riittävät. Mietin montako pulloa kehtaa itselle ostaa ja vähän piti tuliaisiakin miettiä. Kovasti houkutti Hibiki 21 vuotta, mutta surullisin mielin jätin hänet kauppaan. Olisi pitänyt napata mukaan, nimittäin todistusvoimaa väitteelleni Yamazakin viskien erinomaisuudesta löytyy täältä, http://www.suntory.com/factory/whisky/prize/index.html, jossa lisätietoa Suntoryn viskien saamista palkinnosta, mm. 2013 The Distiller of the Year, kolmatta kertaa peräkkäin!

Tehtaalta poistutaan tasting bar:in kautta. Tarjolla on tasting-kokoisia (1,5 cl, tuntui kyllä 4 cl:lta) annoksia. Perusviskien (esim. Hakushu ja Yamazaki Single Malt) maisteluannoksen hinta oli 100 jeniä eli euron, osa oli 800 jeniä ja sitten sekä Yamazaki 25 vuotta että Hibiki 30 vuotta 2400 jeniä (hinta per kpl, ei yhteensä, valitettavasti…) Halpa känni peruskamasta, tai sitten hifistelymaistelua huippukamasta. Luulen että Buddhakin joisi mielellään Hibikiä, joten päätin investoida itseeni: sijoitin jenini Hibiki 30 vuotta -viskiin. Hintaa tällä ystävällä oli sen 2400 jeniä (eli noin 20 euroa), mutta oli ehdottomasti parasta viskiä jota olen koskaan juonut, jo pelkkä tuoksu saa ihmisen taivaaseen – miten viski voikin tuoksua niin hyvältä?! Tässä maassa voi siis valita taivaat puutarhoista tai tislaamoista – tai molemmat. :) Junalippujen (meno-paluu yhteensä 440 euroa, eli n. 4 euroa) hinnalla opastettu kierros tislaamossa, 2 ilmaista viskiä (kolme jos on nopea) ja snacksit – todellinen bargain price, paitsi jos alkaa tuhlaamaan tasting barissa. ;)

20140610-090910-32950945.jpg

Yamazaki valmistaa myös palkintoja voittanutta Hakushu-viskiä, jonka tislaamo on toisaalla Japanissa. Otetaankohan siellä vierailijoita vastaan? Hakushun “metsätislaamo” “coexists in harmony with nature”, eli lähes luomukamaa? Sinne joku toinen kerta. :)

Suosittelen Yamazaki-visiittiä ehdottomasti ja lämpimästi! Ja joo, ostin vähän tuliaisia itselleni, pieni pala Japania mukaan Suomeen!

Lisätietoa Yamazaki-tislaamosta ja tislaamovisiitistä löytyy täältä: http://www.suntory.com/factory/yamazaki/

Tasan viikko reissua takana, vähän yli 2 viikkoa vielä edessä – loistava seikkailu tähän mennessä,

P

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s