Sanzen-in, sammalpuutarhojen aatelia

Keskustan puutarhojen jälkeen oli aika ottaa tuntumaa “oikeisiin” puutarhoihin, eli suunnata Sanzen-in:iin, joka sijaitsee Oharassa, noin tunnin bussimatkan päässä Kyoton rautatieasemalta. (Huvittava yksityiskohta: ensimmäinen 30 minuuttia menee kaupungin keskustassa surffatessa.)

Sanzen-in on ollut kohdelistallani pitkään ja nyt koitti oiva tilaisuus matkata Oharaan (lausutaan Oohara), kun InSpa (se kuntokeskukseni) on torstaisin kiinni. Pelasin varman päälle ja kiersin lähtöpysäkin eli Kyoton bussiaseman kautta. Kävin lipputoimistosta selvittämässä miltä laiturilta bussi 17 lähtee (C3) ja kun juoksin paikalle, bussi oli juuri lähdössä – loistava ajoitus! Varmistin vielä kanssamatkustajalta “kono basu wa Oohara ni ikimasuka” eli meneekö tämä bussi Oharaan. Meni se. Japanissa ei muuten bussilippuja osteta etukäteen – joten en ymmärrä miksi pääbussiasemalla on lipputoimisto, ehkä pidempiä matkoja varten? – vaan otetaan sisääntulosta (keskellä bussia) lappu, joka päätepisteessä annetaan kuljettajalle ja tungetaan kolikot koneeseen. Myös setelirahanvaihtaja-automaatti löytyy.

Oharan bussiasema oli sikäli elämys, että siellä ei ollut muuta kuin katos jossa oli lipputiski (miksi), wc:t (tietysti) ja sivupöydällä esitteitä (japaniksi). Olin varautunut kyselemään tietä Sanzen-iniin, mutta löysin kartan. A tiny hick up, että siinä kartassa oli paikkojen nimet vain kanjeilla, eli kuvamerkeillä. Ennen kuin epätoivo ehti valtaamaan, hoksasin että sanzen tulee sanoista san (3) ja zen (1000), in tarkoittaa puutarhaa. Tunnistin kartasta nuo numerokanjit ja tajusin, että sinnehän minä olen matkalla. Taas oli kanjien (alkeellisesta) osaamisesta hyötyä! Sanzen-in oli vuoren juurella, joten kävelin tietä pitkin ylämäkeä n. 10 minuuttia – ja välillä meinasi epävarmuus ottaa vallan että onkohan tie oikea sittenkään kun yhtään länsimaalaisilla kirjaimilla varustettua opastetta ei ollut missään, mutta siitä tietää Japanissa olevansa oikealla tiellä kun vastaan tulee turistikrääsää myyviä pikkukauppoja. Bongasin myös ruokapaikan, jonka ajattelin testata kun olen kiertänyt kohteeni.

Tästä sisään Sanzen-iniin:

20140606-111702-40622087.jpg

Sanzen-in oli ihana. Jos nyt taivasta voi sanoa ihanaksi. Sanzen-inin pääsesongit ovat kesä kun sammaleet – joista puutarha on tunnettu – ovat parhaimmillaan ja syksy, kun Japanin ruska saapuu Oharaan. Olen nähnyt kuvia Sanzen-inin syksystä ja jos maisema oli nyt taivaallinen, on se sitä syksyllä mahdollisesti vielä enemmän. (Tänne on pakko päästä uudestaan syksyllä, ehkäpä marraskuussa 2015 voisi koittaa sopiva tilaisuus? Laitetaan tilaukseen…) 

Itse nautin eniten puutarhan ekasta talosta ja sitä ympäröivästä puutarhasta. Ensin käydään sisään talon kautta, jossa on pieni käsittämättömän kaunis sisäpuutarha. Mikään kuva ei voi tehdä oikeutta sille minkä silmä näkee, mutta noin periaatteessa tässä se on:

20140606-105918-39558097.jpg

Rakastan vanhojen japanilaisten talojen tuoksua, joka tulee puusta rakennetusta kuistista, veikkaisin alkuperäksi seetriä, ja kuistien sileäksi ja “pehmeäksi” kulunutta pintaa. Tältä talossa näytti sisällä:

20140606-110019-39619121.jpg

Tässä puutarha, joka näkyi ensimmäiseltä kuistilta:

20140606-110255-39775345.jpg

Yllätyin kun vanhan näköisessä talossa oli opasteet wc-tiloihin ja taas Japani yllätti tutulla tavallaan: supersiistit vessat, lämmitetyt istuimet, hyvää käsisaippuaa, liiketunnistimella varustetut hana ja saippua. Sitten sain hyvän idean tehdä videon siitä wc-tilasta sekä tarjolle asetetuista wc-tossuista ja nauhoitin videota 15 sekuntia selostuksen kera, kunnes yhdestä kopista alkoi kuulua flushing-ääntä. Voit uskoa että tuli ‘vähän’ kiire pois – toivottavasti henkilöllisyyteni jäi mysteeriksi! Nyt jälkikäteen tuli mieleen että tuskinpa, koska olin ainoa ulkomaalainen (ulkomaalaisen näköinen) koko kaupungissa koko visiitin ajan…. :D

Talosta avautui näkymät myös sammal”metsään”, joten istuin hetkeksi katselemaan. Jo pelkästään nämä näkymät oikeuttaisivat perimään 700 jenin (6 euroa?) pääsymaksun! Nyt alkukesästä sammaleet olivat parhaimmillaan, mutta valitettavasti yksikään kuva ei tee oikeutta kaikelle kauneudelle. 

20140606-112318-40998528.jpg

Puutarhassa oli työmiehiä töissä haravoimassa ja leikkaamassa kasveja. Mietin että tulisin mielelläni ilmaiseksi heille apulaiseksi 2 viikoksi jos vaan huolittaisiin. En osannut enkä uskaltanut kysyä, joten opettelen lisää japania ja anon harjoittelijapaikkaa myöhemmin. :) Sammaleiden jälkeen noustaan ylemmäs hydrangea- puutarhaan. Kesäkuussa piti hydrangeoille (en tiedä mitä ne ovat suomeksi) omistetun puutarhan osan olevan parhaimmillaan, mutta vähän petyin kuin ihan vain muutama oli aloittamassa kukintaa. Vähän ehkä hyvitti se, että lipun hintaan kuului teetarjoilu. Tällä kertaa tarjolla ei ollut matchaa (sitä joka näyttää pinaattikeitolta, kuten J sanoo) eli paksua vihreää teetä, vaan teetä joka oli vaaleaa, mutta maistui kanaliemikuutiolta/pussikanakeitolta ja siinä oli kultahippuja. Melko mielenkiintoinen yhdistelmä, mutta koska oli alkanut sataa pienesti, lämmitti tee mausta huolimatta, eli kokemus jäi plussan puolelle. (Siitä teehuoneesta olisi ollut näkymät sinne hydrangea-tarhaan, argh!). 

Puutarhassa oli näytillä merkittäviä buddha-patsaita, yhden luona ostin kynttilän ja kaksi tuoksutikkua ja laitoin palamaan. Teen samoin kun käyn kirkoissa (Etelä-Euroopassa) ja jotenkin se tapa lämmittää sydäntäni. Enkä tiedä edes miksi. Tuoksutikkujen tuoksu taas jollainlailla puhuttelee mua, huumaannun siitä henkisesti, jos asian nyt voi sillä tavoin selittää? Kaikenkaikkiaan ehdottomasti Oharan reissun arvoinen paikka! 

Puutarhan jälkeen alkoi sataa vähän enemmän, joten oli kaikenpuolin hyvä ruoka-aika. Ruokahaasteitteni vuoksi joudun aina kyttäämään ruokalistoja etukäteen, mutta Japanissa se on tehty turistin kannalta helpoksi: ruuat ovat yleensä ikkunassa muovimalleina. (Japanissa on muuten jossain kaupunki, jossa ollaan erikoistuttu niiden muovimallien tekemiseen.) Lounaani nishin soba oli sobanuudelia, jossa oli kala (vähän kuin ruskea silakka) päällä, joten se sopi hyvin ja paljastui sittemmin loistovalinnaksi, erittäin hyvää ruokaa! Löysin juomalistalta (enkuksi) juoman nimeltä hiyashiame ja sekin oli hyvää, maistui makealta simalta. Löysin netistä hiyashiamen reseptinkin, se löytyy täältä. Kuten tuossa blogissa kerrotaan, kyse on paikallisesta spesiaalista, joten hyvä että tuli maistetuksi! Saisikohan sitä hiyashiamea rommiin tai viskiin sekoitettuna…?

Matkaopaskirjassa oli mainittu puutarha Jakko-in, joten päätin kävellä sinnekin kun kerran Oharaan asti olin tullut, olisi tylsää jälkikäteen tajuta että olisi ollut aivan lähellä jotain tajunnanräjäyttävää kokemusta. No, olisin voinut jättää menemättä. Jakko-inissa oli tulipalo vuonna 2000 (tuhopoltto – kuka keksii tuhopolton kohteeksi jonkin 1000-vuotiaan pyhän paikan, häh?), jossa kärsi ja sittemmin kuoli 1000-vuotias puu, joka kai on ollut yksi päänähtävyyksistä. Edelleen sen puun alaosa on näytillä, samoin oli jonkun sankarin peruukin osa (!), mutta ei selvinnyt kenen ja miksi. 

Onneksi kävely Jakko-iniin yhteen suuntaan kesti vain 15 minuuttia, joten ainakin sai hyvää liikuntaa raikkaassa sadesäässä. Jakko-inin kanssa oli sellainen jännä homma että arvoin saamastani kartasta että mikähän se mahtaa karttaan piirretyistä temppeleistä olla kun en osannut Jakko-in -nimen kanjeja. Olin ottanut edellisenä päivänä netistä kuvan hyvin yleisluonteisesta kartasta, ja sen avulla päättelin suunnan. Taas kerran opasteet olivat vain kanjeilla ja sitten vertasin bussiasemalta ottamani kartan ja opasteiden merkkejä. :) Jakko-inin sivupuutarha oli kyllä ihan kaunis, mutta 600 jeniä on kyllä aika kiskurihinta, kun puutarhaan ei päässyt kävelemään vaan sai katsoa näköalatasanteelta. No, nyt ei harmita että jotain uskomatonta jäi näkemättä – parempi katsoa kuin katua!

20140606-111603-40563475.jpg

Tästä on hyvä jatkaa uusiin puutarhakokemuksiin, 

P

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s