Uutisia Japanista

Viimeinen työpäivä ennen lomaa hoidettu, edessä yksi vapaapäivä ja sitten on lähtöpäivä. Alkaa jännittää jo, kiitos vaan kysymästä. Ja kiitos muuten ihanista kommenteista joita olen saanut teiltä ihanilta ihmisiltä livenä ja viesteinä – kiva jos voin purkaa japanimaniaa muillekin ilman että siitä seuraa kummeksuvia katseita! 

Laukku on melkein pakattu, käteisjenit hankittu, apteekkijutut hoidettu – realisti kun olen, oli pakko ostaa mukaan purkki jodia ihan siltä varalta jos Fukushima Daiichi tai joku sen frendeistä keksii poksahtaa. Tietenkään jodi ei auta jos tulee räjähdys, mutta veikkaan että on helpompi napsaista jodipurkki auki kämpillä kuin lähtee selvittämään apteekkiin mitä jodi on japaniksi. Joo, tiedän kyllä että jodia ei saa ottaa jollei viranomaiset määrää – mikä muuten voi olla erittäin jännä juttu kun kyse on Japanista. Satuin eilen katsomaan digiboxilta Ylen esittämän dokumentin Fukushiman seurauksista. Jos yhtään kiinnostaa, löytyy ohjelman Yle Areenasta http://areena.yle.fi/tv/2231366 .

Dokumentissa tulee muuten hyvin esiin japanilaista elämänmenoa: viranomaiset vääristelee totuutta ja sepittelee ihmeellisiä juttuja (jos hymyilet, niin säteily ei vahingoita – WTF?!), kansalaiset perustaa yhdistyksiä, osa alistuu kohtaloonsa ja osa taistelee viimeiseen hengenvetoon. Kannattaa katsoa, vaikka Japani ei kiinnostaisikaan! Tiesitkö muuten, että mekin saimme Fukushiman ydinpilvestä osamme? Se siitä ydinvoiman turvallisuudesta…

Mietin pari päivää sitten, että voisi olla ihan hyvä selvittää minkälaisia juttuja Japanissa on tällä hetkellä meneillään, ja siihen paras lähde on internet. Englanninkielistä materiaalia on vain rajatummin saatavilla, mutta hyvä puoli on se, että niissä yleensä ilmiöitä taustoitetaan länsimaalaisille. Poimin tähän muutamia uutisia, osa uusia ja osa vähän vanhempia, osa vakavia ja osa taas “only in Japan” – osastoa. Toivottavasti edes joku näistä jutuista saa sinut hymyilemään!

Asiallisempia uutisia:

Japanissa vesimelonit on kesäisin iso juttu ja erikoisimpia huutokaupataan. Maksaisitko sinä kahdesta vesimelonista 250 000 euroa? Minä en. 
http://www.japantoday.com/category/national/view/pair-of-yubari-melons-fetch-y2-5-million

20140530-212813-77293768.jpg
Tämä ei ole se kallein meloni, vaan sydänmuotoiseksi kasvatettu. Ei taida olla halpa tämäkään.

Japanissa on mielenkiintoisia juhlapäiviä: on lastenpäivä, vanhustenpäivä, urheilupäivä ja nyt 2016 saadaan vuorien päivä. Tuossa jutussa on lisää siitä vuoripäivästä, mutta jutussa mainittu Coming of Age Day on käytännössä 3-, 5- ja 7-vuotiaiden lasten juhlistamista. Kuka keksi valita juuri nämä iät? :)
http://www.japantoday.com/category/national/view/japan-sets-mountain-day-as-new-public-holiday-on-aug-11-from-2016

Kierrätys on Japanissa vakava asia ja kuten tässä jutussa mainitaan, mokaaminen kierrättämisessä aiheuttaa häpeärangaistuksen. Yksi aiemmista japanin kielen opettajistani kertoi, että kerrostalon rouvat juorusivat kuka oli mokannut -tahallaan jopa- ja sanoi myös, että rouvat tiesivät yllättävän tarkkaan mitä tämä ulkomaalainen nainen teki, osti ja kulutti. Ehkä roskiksen sisältöä tarkkailemalla voi pysyä asioista perillä paremminkin kuin NSA:n menetelmillä? Mitenköhän selviän itse kierrätyksestä kun en asu hotellissa? Huolestuttaa jo valmiiksi, jotten vaan herättäisi paheennusta… Japanissa on muuten sanonta 出る杭は打たれる (Deru kui wa utareru = The stake that sticks up gets hammered down, eli jos erotut, olet alttiina kritiikille.) Johtunee tuosta kierrätysinnosta.  :D
http://www.japantoday.com/category/lifestyle/view/recycling-in-japan-or-reasons-to-get-it-right-and-avoid-eternal-shame

Shibuyan risteys on ihana, mutta tuli yllätyksenä että siinä risteyksessä katua ylittää 3000 ihmistä kerralla, ei se siellä paikanpäällä niin isolta tunnu, vähän isommalta kuin Stockan Manskun risteys. Screenit kyllä ovat hurjan kokoisia, em. risteyksessä ei oikein voi olla miettimättä, että montako ydinvoimalaa Japanissa tarvitaan pelkästään Shibuyan risteyksen screenien ja neonvalojen vuoksi.
http://www.japantoday.com/category/national/view/tokyos-shibuya-scramble-crossing-to-get-huge-new-advertising-screen

20140530-212311-76991554.jpg
Shibuyan risteys sellaisena kun minä sen muistan. Ilta-aikaan tosin väkeä oli ruuhkaksi asti ja silloin tuntui siistiltä odottaa valojen vaihtumista ja sitä että väkimassat lähtee liikkeelle.

Kosmetiikan ystäville vinkkejä! Ostin itse syyskuussa muutamia näistä ja arvatkaaka mitä aion tehdä viikon päästä! Saavutan samanlaisen zen-tilan niin puutarhoissa kuin isojen tavaratalojen kosmetiikkaosastoilla. :D
http://en.rocketnews24.com/2014/02/06/seven-japanese-drugstore-beauty-products-loved-by-women-abroad/

Tämä juttu on siitä hyvä, että se auttaa ehkä ymmärtämään, että kasvosuojaimia ei käytetä saasteiden vuoksi, vaan jotta ei tartutettaisi muita kun itsellä on flunssa. No, nyt on löydetty uuttakin käyttöä.
http://en.rocketnews24.com/2012/11/29/surgical-masks-in-japan-fashion-trend-or-wall-of-self-isolation-more-japanese-youth-wearing-surgical-masks-to-hide-their-face/

Luonnonilmiöt! Japani on tunnettu luonnonilmiöistään, mutta tämä onneksi on erittäin positiivinen sellainen.
http://en.rocketnews24.com/2013/10/24/three-deities-spotted-in-the-sky-during-the-month-without-gods/

Sitten päästäänkin Only in Japan -osastolle. My Dome on kuitukankaasta tehty pussi, joka laitetaan päähän kun haluaa nukkua rauhassa. Japanissa etenkin metroissa ja junissa ihmiset torkkuu ja eihän se ole kiva olla dorkan näköisenä julkisella paikalla, joten huppu päähän! Idea on vähän pimeä, mutta ottaisin mielelläni tuollaisen lennolle Helsingistä Tokioon, niin saisin torkahdellessani kuolata ihan rauhassa. :) Tsekkaan jos näitä löytyy kaupasta, niin voisin tehdä videotutorialin. :)
http://www.japantoday.com/category/lifestyle/view/makers-of-my-dome-sleep-hoods-stress-health-and-beauty-benefits

Miksi et tekisi itsellesi fondue-tohveleita! Tämä on niin ällöä, että ei tee edes mieli kokeilla!
http://en.rocketnews24.com/2014/05/21/dip-your-feet-into-some-fondue-slippers/

Tämä jos mikä on Only in Japan -osastoa, ja ihan uusi juttu vieläpä! Sausage people, eli makkaraihmiset! Bentolaatikot ovat ns. lounassettejä, joita jengi ostaa mukaan take away:na. Nyt bentolaatikot ovat vallanneet makkaraihmiset, sooseejin:it (sausage sanotaan sooseeji, ihmistä tarkoittava sana on jin). Voit miettiä että kenen leirissä olet, japanilaisten joiden mielestä sooseejinit on sööttejä, vai sen ulkkarin, joka kirjoitti jutun ja sanoi että ne on creepy ja terrifying.
http://en.rocketnews24.com/2014/04/18/were-not-going-to-lie-these-sausage-people-currently-trending-in-japan-freak-us-out/

Nostetaan friikkikerrointa: hamuketsu. Hamuketsuja pidetään supersöötteinä ja niistä on tehty kaksi loppuunmyytyä kirjaa, kolmas tulossa juuri. Ai niin, unohdinko mainita, kyse on hamstereiden takapuolista… Tsekkaa kuvat tuolta linkistä. 
http://mashable.com/2014/05/21/hamster-butts/

Ehkä tämän ihanan sekopäisyyden voisi päättä business nail eli bijinesu neeru -villitykseen (huom. anglismi :)). Business nail on villitys japanilaisten liike-elämän palveluksessa olevien miesten keskuudessa, he maalauttavat kynsisalongeissa yhden tai useamman kynnen erottautuakseen muista ja ovat näemmä sen vuoksi urakiidossa ja palkkakin nousee. Salongit ovat “maan alla” koska miesten ei ole soveliasta lakkauttaa kynsiään. Ehkä se joukosta erottautuminen alkaa muuttua jossain vaiheessa ihan ok asiaksi – toistaiseksi sillä näemmä näyttää olevan shokkiarvoa. 
http://www.japantoday.com/category/lifestyle/view/business-nail-the-latest-trend-among-young-japanese-businessmen-looking-to-get-ahead

Katsotaan ehdinkö kirjoittaa vielä ennen reissuun lähtöä, vai pistänkö seuraavan blogitekstin sitten paikanpäältä Kiotosta… <3

P

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s