Tokion metro ja hyvän käytöksen julisteet

Tokion metrot ovat hauskoja paikkoja. Ei, ne eivät aina ole täysiä kuten kuvissa näkee, mutta ruuhka-aikaan kyllä. Joo, niissä istutaan ja seistään ihan vaiti, jottei häiritä muita. Ei, ei ole epämukavaa seistä ruuhkajunassakaan, koska ihmiset ovat hiljaa eikä kukaan katso muita silmiin, vaan yhdessä tuijotetaan lattiaa. Yksi kiinnostavista jutuista on metroetiketti, siis se mitä metroissa saa tehdä ja mitä ei. 

Joku amerikkalainen nainen oli kirjoittanut blogiinsa metroetiketistä, aiheesta kiinnostuneet löytävät lisätietoa siitä miten metrossa käyttäydytään täältä.

Mutta tämä ei ole se hauskuus mistä tässä blogikirjoituksessa on kysymys. Kyse on julisteista, joita metrojen seinillä on. Julisteissa opastetaan matkustajia käyttäytymään oikein, eli joko tekemään asioita tietyllä tavalla tai olla tekemättä. Hauskinta kai on, että ulkomaalaisen silmiin nämä näyttävät… no, mielenkiintoisilta. Mitä sanotte näistä:

“Please do it again” on tuo motto, joka toistuu. Tässä ohjeistetaan jonon muodostamista, eli ohjeena on tehdä ihmistuhatjalkainen. Niin, nämä ohjeet herättävät yleensä (ainakin itselläni) enemmän kysymyksiä kuin antavat vastauksia. Mutta siis, muodostetaan jono. Taulussa ei muuten opasteta, että se jono muodostetaan niille viivoille, jotka laiturilla on merkitty. Viivojen väliin pysähtyy ovi, jengi tulee ulos ja jonot oven molemmalla puolella menevät sisään. 

20140517-204002.jpg

Toinen ohje liittyy tietysti kohteliaisuuteen myös. Jos joku unohtaa Japanin metrossa sateenvarjonsa, muistat toivottavasti jatkossa ojentaa ao. kapistuksen (japaniksi sateenvarjo on muuten ‘kasa’) unohtelijalle. Please do it again!

20140517-204251.jpg

Kännykkä on syytä sammuttaa, kaikenlaiset piippaukset, saati puhuminen ovat paheksuttavia. Tässä opastus kuinka toimitaan erityistarpeita omaavien ihmisten penkkien vieressä. Niin ja ihan Suomeenkin vinkkinä, että niistä näppäimistä saa äänet pois….

20140517-204526.jpg

No sitten on tietysti asioita, joita ei saa tehdä. Metroon ei saa sammua, eikä siellä saa meikata. Please do it at home.

20140517-204645.jpg

Sitten on asioita, joita ei ole tarkoitus tehdä kotonakaan, saati metrossa. Tässä ohjeistusta asioista joita on parempi tehdä rannalla, toimistossa tai vuorella (japanilaiset rakastavat vuoristovaellusta).

20140517-204928.jpg

Jotkut asiat on syytä jättää tehtäväksi pihalle. Tämä juliste muuten tuottaa mielleyhtymän golfiin, joka on japanilaisten rakas harrastus sekin, gorofu o shimasu, eli golfin pelaaaminen. 

20140517-205120.jpg

Tämä poster herättää kysymyksiä myöskin. Olet ollut kavereitten kanssa ulkona, kotimatkalla metrossa tulee huono olo – ja junassa ohjeistetaan, että oksenna mieluummin pubissa. Niin, mitä tähän nyt voi sanoa.

20140517-205346.jpg

Jotkut asiat on parempi tehdä toimistolla, sellaisia postereita on joissa mies lukee sanomalehteä leveästi, tai jutteleee kännykkään. Sen ymmärrän, mutta entäpä tämä, mitä on parempi tehdä toimistolla? Yritin liittää kuvaa tähän, mutta sepä ei onnistukaan, olisikohan käsitelty kuva, toivottavasti. Pahoin pelkään, ettei välttämättä ole. Jos kiinnostaa, niin katso täältä.

Taas yksi joka herättää kysymyksiä on tämä: tee se Amerikassa. Halloween-juhlia ei saa pitää metrovaunuissa, vaan ne pitää pitää Amerikassa. 

20140517-205624.jpg

Tämä seuraava on varsin mielenkiintoinen: please try it again. Ole huomaavainen muita kohtaan junassa. Jos yhtään on japanilaisia lehtiä seurannut niin ventovieraisiin tarttuvia mummoja suurempi riesa on miehet, jotka kähmii naisia ruuhkametroissa. Olikohan tämäkin kuva sensuroitu, kun sitä ei saa liitettyä… No, mummo ja mies (?) löytyy täältä.

Kähminnän vuoksi ruuhka-aikaan aamulla ja illalla on joissakin paikoissa erikseen vain naisille tarkoitettuja vaunuja. Syyskuussa kokeilin sellaista. Ihan kiva, tilaa oli ruhtinaallisesti kun ruuhka-aika oli lopuillaan, mutta valtava pettymys kun vaunussa oli myös 2 miestä. 

Toki on muunlaisiakin ohjejulisteita. Tuossa marsujulisteessa, joka ohjeistaa puhelimen käyttöön, siinä laatikossa sanotaan että katso/katson tätä ihmistä. Söpöys huomataan, joten piirroseläimet ja marsut toimii. 

20140517-205907.jpg

Tuli ihan ikävä Tokion metroon, erityisesti lemppariani Shinjukun asemaa, jonka kautta kulkee päivässä yli 3,5 miljoonaa ihmistä ja siellä on yli 200 uloskäyntiä. Muistinko sanoa, että rakastan metroa Japanissa? :)

P

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s