28 asiaa mitä aion tehdä Kiotossa

Mitäkö aion tehdä 3,5 viikkoa Japanissa? Tässä 28 vastausta siihen miksi matkustan ja miten tulen päiväni viettämään.

Aqua Gel ja muu japanilainen kosmetiikka. En yleensä matkoilla välitä shoppailusta, mutta kosmetiikkaostoksille minut saa vaikka keskellä yötä – etenkin Japanissa! Japanissa ulkonäkö on naisen tärkeä ominaisuus ja kosmetiikkateollisuus ottaa tästä kaiken irti, lopputuloksena huipputuotteita kuluttajille. Natural Aqua Gel on ihmetuote (joskin välillä mietin, että toivottovasti turvallinen sellainen: ostin syksyllä pullon ja aine haisee hapolta mutta tekee ihosta kauniin), josta voit lukea lisää täältä

Bic Camera. Aarreaitta kaikesta mahdollisesta. Alkujaan kai elektroniikan myymälä, josta nykyisellään löytyy pelit, lelut, kosmetiikka ja muu tarpeellinen. Bic Cameran jingle, jota muuten soitetaan liikkeessä koko ajan, jää päähän soimaan niin että melkein sekoaa. Biisin voit kuunnella täältä. “Bikku bikku bikku bik kamera…”

C-vitamiinijuoma. 1000 mg C-vitamiinia pitää lääkärin loitolla? Rakastan näitä juomia, maistuu vähän kirpeälle ja kurkkukivusta ei ole tietoakaan seuraavana päivänä. Saisipa näitä Suomesta!

Densha, eli juna ja raitiovaunu. Kiotossa ei raitiovaunuja muistaakseni ole, mutta paikallisjunalla pääsee, samoin kuin bussilla ja metrolla. Tykkään istua japanilaisissa kulkuvälineissä. Niissä muuten tosissaan istutaan: Okayamassa noustiin bussiin ja ostettiin liput kuljettajalta japaniksi. J:lla ilmeisesti kesti kuljettajan mielestä liian kauan päästä istumaan, koska pian kuulimme huudon “sit down, sit down”. Totta, eihän busseissa kuulu seistä, vaan istua.

Edamame. Pavut, joita syödään sekä kylminä, että lämpiminä suolan kanssa. Edamame-papuja voi monissa ravintoloissa tilata alkuruuaksi tai side orderina. Tavoitteenani on syödä edamame-papuja joka päivä. #tavoite

Futon. Vuokraamassani huoneessa on futon-patja. Saapa nähdä miten nukkuminen sujuu. Syyskuussa 2013 otin ryokanissa eli majatalossa ensikosketuksen näihin patjoihin ja hyvin maistui uni.

Gion. Geishojen bongailuun paras paikka, Kioton ns. vanha kaupunki. Rakastan tätä maisemaa ja jos olen koskaan elänyt ennen, on se varmasti ollut Gionissa. Paikka tuntui kodilta heti ensimmäisellä visiitillä. Gionissa olisi vuokrattavana vanhoja teehuoneita, jotka on muutettu asunnoiksi. Harmi vaan, että hinnatkin ovat hienoja: alkaen 500 euroa/yö.

Historia! Olen ylpeästi historianörtti ja rakastan museoita. Kiotossa mennyt aika on aina läsnä, kunhan vaan etsiytyy oikeisiin paikkoihin. Luin vasta tänä keväänä kirjan The Pillow Book, joka on kirjoitettu noin vuonna 1000. Kirjan kirjoittanut Sei Shonagon eli Japanin silloisessa kuninkaallisessa kaupungissa Kiotossa hovipalvelijana ja mikä ihana tunne, kun kirjassa kerrotaan samoista paikoista (mm. Kiyomizudera-temppelialueesta), joissa itsekin olen käynyt! Yli 1000 vuotta sitten Kiotossa meininki oli hyvin sivistynyttä, kun taas Suomessa järsittiin vielä 500 vuotta myöhemmin ruuaksi männynkaarnaa. Aion kesäkuussa viettää aikaani ihastellen kaikkea vanhaa ja mennyttä – mikä Japanissa (ja etenkin Kiotossa) kuitenkin on aina jollain tapaa läsnä.

Iirikset. Kesäkuussa kukkivat iirikset! Japanilaiset ovat vuodenaikaihmisiä, ja vuodenaikojen vaihtumista ilmentävät kukat ja puut. Jokaiselle kukalle ja puulle on tietty paikka, joka edustaa lajiaan kruununjalokivenä. Iiriksille se olisi Meiji-jingun puutarha Tokiossa. Tällä kertaa en pääse sitä näkemään, mikä on harmi koska Meiji-jingun lampi on täynnä iiriksiä kesäkuussa. Iirikset ovat muuten Japanin keisarinnan suosikkikukka ja em. lampi hänen lempipaikkansa. Ehkä Kiotostakin löytyy iirislampi?

Japanin kieli. Ainakin nyt toistaiseksi olen edelleen sitä mieltä, että yritän puhua ja oppia japania niin paljon kuin mahdollista. Saa nähdä miten käy.

Kyoto-eki. Kyoto-eki on Kioton juna/metroasema ja Japanissa steissit ovat elämän keskus: ravintoloita, kauppoja, ostoskeskuksia… Maan alla voisi viettää koko päivän! Kioton aseman alla on muun muassa kaksi liikettä joissa takuuvarmasti vierailen: Starbucks ja Lush. Tuntuu turvalliselta tietää, että universumin parasta vartalovoidetta (Lushin Dream Cream) myydään myös maailman toisella puolella.

Luonto. Japanin luonnon monimuotoisuutta on Suomesta käsin vaikea kuvitella: yhden maan sisään mahtuu Okinawan trooppinen sää ja Hokkaidon 7 metrin lumikinokset. Kioto on sen verran etelässä että sää on huomattavasti lämpimämpi kuin Suomessa, joten luvassa on rankkasateita, mutta myös bambumetsää, vuoria, kukkia ja paahdetta.

Matcha-tee. Matcha on vihreää teetä, joka mieheni mielestä näyttää pinaattikeitolta – eikä hän ole ihan väärässä… Matcha on tavallista vihreää teetä paksumpaa teetä, joka valmistetaan jauhetuista vihreän teen lehdistä vispaamalla. Matchassa on omalaatuinen (ehkä joku sanoisi omituinen) maku, josta oppii tykkäämään – kokemukseni mukaan jopa niin paljon, että valitsee jäätelön mauksi matchan, vaikka muutakin olisi saatavilla. :) Wikipediassa lisää matchasta ja kuviakin.

NHK. Japanin Yle tai BBC. Toivottavasti vuokraamassani asunnossa on nettiyhteys muutenkin kuin talon aulassa, muuten jää uutiset vähiin kun Hesaria ei voi siirtää Japaniin. Hesaria luen varmasti netin kautta (hurraa digilehti!), mutta on tärkeä tietää mitä asioita tapahtuu paikallisesti ja siihen NHK on oiva apu. Tsekkaa NHK:n sivut täältä.

Osaka. Jos tekeminen loppuu kesken, voisin lähteä junalla käymään Osakassa, siellä ainakin on tekemistä! Lisäksi okonomiyaki-ruoka on kotoisin Osakasta, eli miksipä en käyttäisi 2,5h paikallisjunalla munakasmatkailuun.

Paiste, auringon. Käsittääkseni sateiden pitäisi olla rankkasateita, jotka kestävät aikansa ja lopun aikaa porottaa aurinko. Olen päättänyt ostaa reissuvaatteet paikanpäältä, koska nyt on vaikea tietää mitkä vaatteet toimivat kuumankosteassa ilmanalassa parhaiten. Sitäpaitsi paikallisia vaatteita ostamalla voi helpommin soluttautua joukkoon. Samoin ostan aurinkosuojat vasta perillä. Japanilaiset naiset ovat hysteerisen tarkkoja suojaamaan ihoaan ruskistumasta, joten parhaat uv-suojan sisältämät BB- ja meikkivoiteet ovat japanilaisia. Ehkä kerrankin vitivalkoisesta ihonsävystä on jotakin hyötyä. Ja mikä harvinaista: kaupasta löytyy riittävän vaaleita sävyjä meikkivoiteista!

Questions, eli kysymykset. いくらですか。= mitä maksaa; ひとつをください。= saisinko yhden ja …. もいいですか。= voinko …? Siitä sitten vaan puhumaan. Eikä edes oikean kysymyksen keksiminen auta, jos vastausta ei ymmärrä. Onneksi turisteihin suhtaudutaan yleensä aina aika kärsivällisesti ja sallitaan sekoilu ja mokailu. Molempia luultavimmin luvassa.

Rauha. Viihdyn erinomaisesti itsekseni päiväkausia. En ole aiemmin ollut totaalisen yksin 3,5 viikkoa, joten jännä nähdä alkaako ahdistamaan, luulen että ei.

Starbucks. Japanilainen aamiainen (riisiä, merilevää, pikkelssikasviksia, papua) ei oikein maistu, täytyy saada leipää! Staba on pelastanut aamiaiseni Japanissa yhteensä 5 viikon ajan, ja nyt tulee 3,5 viikkoa lisää jollei ruokakaupasta löydy leipää (epäilen). Ei sillä että Staban kahvi tai leivät olisivat erityisen hyviä, mutta koska vaihtoehtoja ei oikein ole, saa luvan kelvata.

Tempura ja toriyaki. Lempiruokaani! Tuntuu että loukkaan kaikkia ihmisiä Suomessa kun sanon että sushi ei ole lempiruokaani. Joo tykkään kyllä sushista, mutta se ei ole lempiruokaani. Kyllähän sitä vähintään kerran täytyy yrittää syödä kun kerran sushin kotimaahan matkustaa, mutta pysyttelen kyllä toriyakissa (kanavartaat) ja tempurassa (ohuesti friteerattuja kasviksia).

Uniqlo. Uniqlo on Japanin HM. Japanilaisten tyyli on ihan omanlaisensa, ja se on yksi hyvä keino erottaa toisistaan kiinalaiset, korealaiset ja japanilaiset Suomessa, jos ei satu kuulemaan mitä kieltä puhutaan. Suurempi suosikkini vaateostoksille on kylläkin Muji, joka on vähän kuin Ikea: sieltä saa kaiken tarpeellisen vaatteista, huonekaluista ja tarvikkeista kosmetiikkaan ja muotiin.

Viski. Japanilaiset ja minä rakastamme viskiä. Syyskuussa 2013 joka paikassa tuntui olevan iso juttu ns. haibooru (highball) -drinkki, ymmärtääkseni sisältäen viskiä ja kolaa. Oli hyvää. Taidan juoda sitä muutaman lisää, jos se nyt enää on in.

Wisteria. Wisteria-puut ovat iso juttu loppukeväästä, parhaillaan wisteriat ovat loistossaan, mutta toivottavasti vielä kesäkuussa pääsisi Kioton korkeudella niitä ihastelemaan.

20140501-120710.jpg
Kuva ja lisätietoa Kawachin wisteria-puutarhasta löytyy täältä:
http://twistedsifter.com/2013/02/wisteria-flower-tunnel-kawachi-fuji-garden-kitakyushu-japan/

X, tuntematon. Odotan reissulta myös yllätyksiä. Jokainen reissu on omalla tavallaan sisältänyt yllätyksiä, joskus isompia, joskus pienempiä, hyviä tai ikävämpiä. Vaikka Kioto ei olekaan ihan vieras paikka minulle, on silti 3,5 viikkoa hyppy suureen tuntemattomaan. Joskus niitäkin pitää tehdä.

Yasaka-jinja. Kioton yksi temppeleistä. Jokaisella temppelillä on tietty tehtävä ja esimerkiksi Yasaka-jinjassa kuuluu käydä uudenvuodenjuhlallisuuksien aikana. Rakastan temppeleiden puhdistautumisseremoniaa johon kuuluu vettä ja savua, temppelitaikoja ja kaikesta kaupallisuudesta huolimatta huokuvaa pyhyyttä. Ulkopuoliselle paikallisten temppelivisiitit näyttäytyvät arkisina, vähän samantyyppisinä kuin helsinkiläiset käyvät R-kioskilla: hoitavat arkisen askareen ja jatkavat matkaa.

Zen-puutarhat. Ryoan-ji ja Ryogen-in ovat lempipaikkani maailmassa. Mietin että onkohan puutarhoihin mahdollista ostaa kanta-asiakaskorttia, jottei joka kerta tarvitse maksaa 4-8 euroa sisäänpääsyä. Kun on perillä 3,5 viikkoa, ehkä tällä kertaa maltan olla suorittamatta lomareissua ja jaksan istua tuntikaupalla tuijottamassa puutarhan kiviasetelmaa ja pääsen vihdoin valaistuneeseen tilaan? Tai sitten en, mutta puutarhoissa aion viettää aikaani. Sitten töissä kysytään, että mitä teit lomareissulla ja joudun vastaamaan, että istuin puisilla portailla ja tuijotin kiviä tuntitolkulla. Itse en keksi mikä voisi olla ihanampi tapa viettää aikaani Kiotossa.

Niinpä. Aika monta syytä rakastaa Kiotoa ja aika monta asiaa, miltä kesäkuuu näyttää. Tänään on 1.5. ja lähtöpäivä on 1.6. Jännitys tiivistyy.

20140501-124254.jpg
Kuva bongattu pinterestistä, löytyy myös täältä.

P

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s