Travel arrangements – pelkkä matkalaukku ei riitä

Kun matkaliput on hankittu ja asuminen järjestetty, on hyvä pysähtyä miettimään muita välttämättömiä matka-asioita. Käytännöllisenä ihmisenä ensimmäisenä mieleen tuli matkalaukku. Siitä palautui tajuntaan muisto vuodelta 2010, kun lennot Tokioon oli varattu kesäkuulle. Olin keväällä ostanut uuden hienon Rimowan matkalaukun Stockmannilta, isoimman mitä sai – ja Rimowan omistajat tietävät, että laadusta saa maksaa. Kuukausi laukun oston jälkeen Finnair ilmoitti muuttavansa ekstrakustannusvapaiden matkalaukkujen speksejä, mikä yhdessä yössä muutti ihanan matkalaukkuni ekstrakuluksi, jos haluan matkustaa Aasiaan. Jouduin myymään laukun ja ostamaan pienemmän (samanlaisen purppuran Rimowan), matka tosin peruuntui kun sairastuin. Lääkärintodistuksesta huolimatta If ei korvannut lentolippuani, matkaseuran eli J:n lipun korvasi hänen vakuutusyhtiönsä Fennia – tämän jälkeen If jäi ja Fenniasta tuli koko perheen vakuutusyhtiö… No, Rimowa on palvellut nyt monta vuotta ja osaan jo odottaa kommentteja, kuinka matkalaukku on melkein samankokoinen kuin minä. (Siihen ensimmäiseen Rimowaan olisin oikeasti mahtunut sisälle.) :)

Japaniin suomalaiset eivät tarvitse viisumia jos matka kestää alle 90 päivää. Jotkut maat vaativat passin voimassaoloa useita kuukausia matkan päättymisen jälkeen ja kun tarkistin Japanin ohjeistusta tästä, selvisi – onneksi – että passin voimassaoloksi riittää matkan kesto. Passini pitää uusia syksyllä joka tapauksessa, mutta juuri nyt en olisi jaksanut sitä rumbaa, kun Punanotkonkadun poliisiasemakin lakkautettiin.

Matkoilla pitää olla riittävästi rahaa. Yksinmatkustaessa stressi rahan riittävyydestä kasvaa, kun ei ole toista Visaa tai toista rahojen säilytyspaikkaa. Tähän asti omilla reissuillani on pärjätty Visalla ja jeneillä. Monessa paikassa luottokortti toimii, mutta pienemmissä ravintoloissa toivotaan käteismaksua. Edellisiltä reissuilta on jäänyt onneksi käteistä jäljelle, sillä pääsee hyvin alkuun.

20140422-211708.jpg

Jenejä 43000, eli euroissa about 300 euroa.

Rahaa pitää muuten muistaa vaihtaa etukäteen. Kiinnostavia nuo valuuttakurssit: vuonna 2011 kurssi oli about 1 euro = 100 ¥, tällä hetkellä euro on about 140 ¥. Hyvä aika budjettimatkailulle!

Junalippuja ei tällä kertaa tarvitse hankkia etukäteen. Jos ikinä suunnittelet reissaavasi Japanissa muualla kuin yhdessä kaupungissa, niin Japan Rail Pass on aarre, johon kannattaa sijoittaa. JRP pitää ostaa kotimaasta, eli mitä hyvänsä olet tai omistat, Japanissa niitä ei enää voi hankkia. lisää Japan Rail Passista JR:n eli Japanin VR:n sivuilta.

Suomessa ei enää yksikään matkatoimisto myy suoraan JRP:a, vaan matkatoimistotkin tilaavat ne ulkomailta. Viime syyskuun reissuun hankittiin 2 viikon Japan Rail Pass ja J tilasi ne joltain UK:ssa olevalta firmalta, tuli nopeasti perille ja kaikki meni kuten piti. Kilroy olisi veloittanut +80 euroa verrattuna tuohon ja aikaakin passien saamiseen olisi mennyt yli viikko kauemmin. Japan Rail Passia tilatessa pitää ilmoittaa passinumero ja lipun voimassaolo alkaa, kun sen ottaa käyttöön Japanissa JR:n asiakaspalvelupisteessä, joita on isoimmilla asemilla.

20140422-220006.jpg

Japan Rail Pass on joko 7, 14 tai 21 päivää voimassa oleva junalippu. Formaatteja on kaksi: ordinary (olen käyttänyt aina näitä) ja green car, eli ikäänkuin ykkösluokka. Kumpaankin voi varata oman lipun luokkaan oikeuttavan istumapaikan etukäteen, tai sitten voi matkustaa numeroimattomilla paikoilla. Yhtä kertaa lukuunottamatta ollaan aina saatu paikat haluttuun junaan. Viime syyskuussa toimi loistavasti yhdistelmä Hyperdiasta aikatauluhakukone haku mahdollisista junavuoroista vaihtoineen, illalla kaupungin juna-asemalle tekemään paikkavaraukset virkailijoilta haluttuun junaan ja aamulla onnellisena laiturille odottamaan, kun junan ovi ilmestyy minuutilleen ja sentilleen siihen paikkaan kun on lipussa ilmoitettu. Sanoinko jo että rakastan Japanin junia? :) Niistä voisikin kertoa monta juttua joskus toiste….

Nyt siis ainoat junaliput jotka tarvitsen ovat Osakasta Kyotoon, paikallisjunalla körötellen. Ja sitten tietysti Kioton paikallisliikenteen kortti. Ihana marsukortti! Oikeasti siis ei mitään tekemistä marsujen kanssa, paitsi että vuonna 2011 Kiotossa kortin kuvituksena oli marsuja. :) Kortti maksoi muistaakseni 50 senttiä ja siihen voi ladata arvoa rahalla niin paljon kuin tykkää.

20140422-215755.jpg
Tässä marsukortti eli Kioton paikallisliikenteen matkakortti, sekä tavallinen paikanvarauslappu junaan.

… Ja sitten riittääkin, että ottaa paketin näitä:

20140422-220017.jpg

Syyskuussa 2013 yhdessä hotelleissamme oli complimentary giftinä tällaisia, eli silmänlämmittimiä. Päättelin, että kyse on kai – kielitaito ei ihan vielä riitä pakkauksen tekstin kääntämiseen – siitä, että laventelintuoksuinen silmälappusysteemi rentouttaa. Kokeilin: silmälappusysteemi näyttää todella typerältä, mutta alkaa pikkuhiljaa lämmittämään ja rentouttaa silmiä niin paljon, että niitä ei kertakaikkiaan jaksa pitää auki. Seurauksena: pakotettu nukahtaminen. :) Loistokeksintö, bongasin niitä kaupasta ja ostin niitä kotiinkin. Niin ja korvatulppia. Ja lääkkeet. Matkavakuutuskortti. Onhan näitä.

Ai niin, ja mukaan pitää pakata Maid Cafe At Home:n kantiskorttikin, jos vaikka Kiotossa olisi sisarkahvila – siitä lisää joku toinen kerta…

P

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s