Apartment – pitäähän sitä jossain nukkua

Pidempiaikaisen majoituksen löytäminen Japanista ei ollut ihan itsestäänselvyys. Asumisjärjestelyihin on monenlaisia vaihtoehtoja, ainakin hotelli, ryokan eli majatalo, hostelli, paikallisen vuokraama huone (esim. Air BB kautta, kapselihotelli ja vuokra-asunto.

Hotellit ovat Japanissa pääsääntöisesti oikein hyviä, mutta 24 päivää hotellissa, joka maksaa 100 euroa/yö olisi imenyt matkabudjettini kuiviin. Turistit – etenkin amerikkalaiset – näyttävät usein valittavan japanilaisten hotellihuoneiden pienuudesta, mutta ainakin omiin tarpeisiini ne ovat olleet ihan riittävät. Tosin aviomieheni on tästä erimieltä: hotellin sängyt on joskus tehty japanilaisia ajatellen ja unohdettu 180+cm turistit, eli sänky voi olla pitkälle ihmiselle auttamattoman lyhyt. Tai kahdelle kapea: ei ole ihan harvinaista että parisänky on 140cm leveä. Joissakin japanilaisissa hotelleissa on erikseen japanilaisia huoneita (washitsu) ja länsimaisia huoneita (yooshitsu). Kansainvälisissä hotelliketjuissa (ja japanilaisissakin) on omalle kohdalleni sattunut vain länsimaisia huoneita. Hotellien aamiainen herättää yleensä keskustelua turisteissa: japanilainen aamiainen kun koostuu riisistä, misokeitosta, kalasta (kuivattua tai paistettua), tsukemonosta (etikoituja kasviksia) ja teestä. Vaikka olen oppinut syömään kaikkea edellä mainittua, ei riisi ja miso uppoa aamulla, ei sitten millään. Näin ollen varaankin yleensä hotellin, jossa ei tarvitse maksaa aamiaisesta. Elämysmatkailuna japanilainen aamiainen tosin kannattaa kokea vähintään kerran!

Ryokan eli majatalo – mikä ihana ajatus! Ryokanit on sisustettu perinteiseen tyyliin, eli ulko-ovella kengät pois (voi vain miettiä mitä amerikkalaiset ja keski-eurooppalaiset tästä tykkäävät…) ja isännän osoittamilla tossuilla hiihdellään puulattioita pitkin huoneisiin. Kannattaa muuten huolehtia että mukana ylipäätään on sukat, ja että ne ovat puhtaat: paljaisiin jalkoihin ei tossukoita kai ole kohteliasta laittaa. Huoneissa on tatami, eli mistä lie korsista tehdyt lattiamatot. Sänkyinä toimivat futon-patjat, jotka on päiväksi rullattu seinän viereen. Kalusteita ei ole lukuunottamatta matalaa pöytää, jonka ääressä voi istua (lattialla). Wc- ja suihkutilat ovat yleensä yhteiset, joissakin ryokaneissa on huoneilla omat em. fasiliteettinsa. Seinät ovat paperia – siis konkreettisesti paperia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kanssayöpyjien huomaavaisuuden asteesta riippuen yö voi olla rauhallinen tai levoton. Ryokaneja on sekä alkeellisia ts. ankeita, että huippuhienoja satoja vuosia vanhoista teepaikoista majataloksi muutettuja luksuskohteita, joissa yö voi helposti maksaa 500 euroa. Nämä jälkimmäiset kiinnostaisivat toki (yllättääkö ketään :D), mutta ainakaan Kiotosta ei löytynyt sopivaa ryokania sopivasta hintaluokasta kesäkuuksi. Oma kokemukseni ryokanmajoituksesta on ollut ihan positiivinen, mutta wc:n ja suihkun jakaminen 24 päivää ventovieraiden kanssa ei innostanut. Eikä se hintakaan osunut budjettiini.

Hostellit olivat yksi vaihtoehto, ja vaikka Kiotosta löytyi useita todella hyvää palautetta saaneita tapauksia – en muuten epäile etteikö palaute pitäisi paikkaansa kun tietää japanilaisten vieraanvaraisuuden – ajatus siitä että amerikkalaiset nuoret pitäisivät bileitä naapurihuoneessa aamuyöstä ei ollut ihan ykkösenä to do -listallani. Ja tietysti se fasiliteettien jakaminen. Ja jääkaapinkin.

Paikallisten vuokraamat huoneet oli majoitusvaihtoehdoista se, johon laitoin suurimman toivoni. Air BB:sta löytyi tarjontaa jonkin verran, osa oli täysin ylihinnoiteltuja, osa ihan muualla kuin Kioton lähimailla. Löytyi muutama oikein hyvä, joiden vuokraajien kanssa kävin kirjeenvaihtoa (englanniksi, muuten olisi juttu loppunut tämän jälkeen: watashi wa Adahl Pauliina desu, finrando-jin desu. Nihon no Kyoto ni rokugatsu tsuika ni kimasu. Apaato ga arisuka?). Toinen asunnoista oli aika kaukana, eli Fushimissa (tarkoittaisi enemmän kustannuksia paikallisliikenteen käytöstä), ja toisessa olisikin ollut jaettu kylpyhuone ja wc toisen vuokrattavan huoneen kanssa. (Kyllä, tämä on iso asia. En jaksa joka päivä roudata kosmetiikkaa ja suihkukamoja edestakaisin.) Todella ystävällisiä vuokraajia ja varmasti saavat huoneet vuokralle, mutta minun piti jatkaa etsintää. Jos itse etsit Japanista huonetta esim. em. palvelun kautta, niin lue ex-asiakkaiden kommentit ja aseta ne mittasuhteisiin: aika usein amerikkalaiset ystävämme kohtaavat kulttuurisia muureja kaikkialla kun asiat eivät ole samalla tavoin kuin Teksasissa ja suomalaisille taas tuntuu kelpaavan ihan kaikki…..

Kapselihotelli kuuluu mielessäni vähän samaan sarjaan kuin hostelli ja ryokan, koska siellä jaetaan muiden kanssa kylpyhuone ja wc, eikä sitä jääkaappiakaan ole. Huone on kapseli, eli noin ihmisen mentävä putki, joita on seinässä päällekkäin ja vierekkäin. Kapselihotellissa on ilmeisesti aina isot suihkutilat (yksityiset kopit, jee!) ja joskus sauna, sitten puhtaana voi mennä makoilemaan omaan kapseliin, jonka katossa on tv-näyttö. En ole vielä päässyt käymään kapselihotellissa, eivätkä kaikki edes ota vastaan naisasiakkaita. Pohdin parhaillaan, että voisin tehdä Kiotossa tutkimusmatkan kapselihotelliin, jos löydän sellaisen jossa on naisten puoli erikseen. :) Niin, vaikka ajatus kapselista ei ahdistakaaan, en silti viitsisi 3,5 viikkoa viettää kapselin sisällä.

Jäljelle jäi vuokra-asunnot. Etsintä alkoi ihan hyvin. Yahoo on edelleen Japanissa iso toimija mm. luokitelluissa ilmoituksissa, joten mitäpä muutakaan kuin selain auki ja yahoo.co.jp -osoitteeseen. Englanninkieliset sivut eivät tuottaneet tulosta, joten Japanin opit käyttöön: tunnistin valikosta merkit joissa oli kyse menemisestä ja hotellista, seuraavalla sivulla varmistui että matkustamisesta oli kyse. Vaihtoehdoiksi annettiin kotimaa ja ulkomaat, kotimaan alla majoittuminen, josta klikkaamaan pääse antamaan tietoja matkustusajankohdasta, montako päivää, montako henkilöä ja mikä alue ja kaupunki on kohteena. Tietojen antamisen jäljeen sai esille kartan, josta voi täsmentää aluetta. Tähän asti selvisin kanjeille (kanji = kullekin sanalle on oma merkkinsä) , mutta sitten mistään ei saanut mitään tolkkua. Japanin tunnilla oli opiskeltu asunnon vuokraamisen sanastoa ja tiesin sentään että 1DK tarkoittaa yhtä huonetta joka sisältää diningukitchenin, eli keittolevyn ym. Löytyi vuokra-asuntotoimijoita, mutta kaikkien sivut olivat japaniksi ja en lähtenyt kontaktoimaan toimistoja puhelimitse tai sähköpostilla. Lopputulos tuskin olisi ollut tuottava: toimistot eivät välttämättä puhu englantia, ne eivät välttämättä vuokraa asuntoja lyhyiksi ajoiksi (viikoiksi), eivät välttämättä suhtaudu positiivisesti gaijin:eihin eli ulkomaalaisiin, eikä minulla ole suosituskirjettä aiemmalta japanilaiselta – eikä kyllä suomalaiseltakaan – vuokranantajalta.

Onneksi keksin harhailla Japan Guidessa, Kioton turistisivuilla ja Tripadvisorissa: kiinnostavan linkin kautta löysin linkin, jonka kautta päädyin sivuille, josta bongasin aarteeni: vuokrataan huoneita Kioton keskustassa, minimi yöpymisaika 2 viikkoa, oma wc ja kylpyhuone, jääkaappi, vedenkeitin ja keittolevy – ja hinnoittelu kohtuullinen! Liian hyvää ollakseen totta? Toivottavasti ei, koska olen nyt varannut huoneen Kiotosta The Furnished Apartments:sta. Pidän luottamusta lisäävänä tekijänä käymääni kirjeenvaihtoa em. firman kanssa, sitä että tarjolla on myös japanilaistyylisiä huoneita (länsimaisten lisäksi) ja sitä että muutenkin firman toiminta vaikuttaa kaikkinensa “japanilaiselta”. Ainakin minulle se on referenssi, japanilaiset yleensä ovat rehellistä porukkaa – paitsi jos kysytään mielipidettä jostakin, silloin vastataan sosiaalisen suotavuuden mukaan.

Mitä sillä 650 eurolla sitten saa? Room Type : Japanese style Ensuite Room (with private bath and toilet)
– 365 days entry-phone that connect d with manager’s mobile phone (you can talk with him through the phone while he is out)
– Two sets of sheets and blanket covers (so you can use them when you are washing them). And we provide one pillow case and one bath towel.
– Eco-boiler (the hot water is made evey midnight, saved in private tank for the room, and you can use every next day=24 hours).
– Private bath and toilet in all rooms
– Air-conditioning in all rooms
– Private mini-kitchen (microwave, fridge, pot and IH cooker)
– Private hair dryer and vacuum cleaner , and cleaning tools for a bath room are in all rooms
– Coin laundry (for washing 200 yen, for drying 200 yen)
– Wifi stations (FREE: no password)

Jos tuo wifi station tarkoittaa wifiä myös omassa huoneessa, niin luulen että minulla on kaikk mitä tarvitsen. Lähistöllä on myös “kombini”, aka convenient store, eli isohko kioski tai pienehkö kauppa pitkällä aukiololla, sekä 100 jenin kauppa. Asiaan vihkiytymättömille kerrottakoon, että nimensä mukaisesti 100 jenin kaupassa melkein kaikki tuotteet maksavat 100 jeniä eli alle euron. Tuotteiden kirjo on laaja, muistuttaa vähän Tarjoustaloa tai vastaavaa. Näitä fasiliteettejä korostettiin olevan talon lähistöllä tarjolla, mutta jos yhtään muistan Kioton keskustaa, niin pitkä matka ei ole minnekään.

Jäin vielä miettimään, että oliko sittenkään hyvä idea yrittää ottaa elämyksiä koko rahalla eli vuokrata japanilainen huone. Erohan on oikeastaan vain siinä että länsimaisessa huoneessa on sänky, pöytä, tuoli ja tavallinen lattia, japanilaisessa taas futon, matala pöytä ja tatami. Epäröintini suurimmat syyt liittyvät maanjäristyksiin: ainakin kuvissa pöytä näytti sellaiselta että sen alle voisi mennä istumaan suojaan järistyksen iskiessä. Ja toisaalta tuoli ja pöytä olisivat ihan kivat jos tietokoneella kirjoittaa jotakin pidempää juttua kuten gradua. Ehkä kirjoittelen Furnished Apartmentsille ja kysyn josko voisin vielä vaihtaa länsimaiseen huoneeseen.

Isoimmat hankinnat on siis tehty, lennot ja asunto hoidettu. Voisin kirjoittaa raportin huoneestani kunhan sinne asti pääsen kesäkuun alussa – enää vähän yli 50 päivää lähtöön!

P

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s